Antalya - Анталія, музей
Зал саркофагів
Зал саркофагів
У золотій скарбниці.

Вже заради одного Музею варто приїхати в Анталью. Відвідини цього закладу стануть справжньою перлиною відпочинку в Туреччині і запам'ятаються надовго. А тим дивакам, котрі їдуть на Середземноморське узбережжя влітку, коли навколо суцільна сауна і особливо не поподорожуєш, тим більш варто побувати в музеї: тут кондиціонери, ага.

Ми проблукали залами цієї розкішної скарбниці більш як півдня. І дуже скоро ціна в 10 лір на квитки перестала казатися здирництвом: це справді дивовижно цікава збірка. От самі подивіться.

Трохи корисної інформації

Звичайно, в місцевий археологічний музей (Arkeoloji Muzesi) можна не йти, а їхати. Він розташований на березі моря у західній частині міста, достатньо далеко від центру (Kenan Evren Bulv.). Біля музею на зупинках Liman або Muze зупиняються долмуші, майже до музею ходить і єдиний в місті трамвайний маршрут. Нечасто, але ходить.

Але ми зробили по іншому: ми від порту до археологічного музею йшли пішки. Парками. Ах, парки Антальї - це окрема тема. Тут, може, не так багато дерев, але як тут затишно і кльово! Які цікаві лавиці і світильники, які смішні дитячі майданчики, скільки квітів! Коротше, вже навіть похід в музей був класним.

Відчинений заклад з вівторка по неділю з 9-00 до 18-00. Біля гардеробу є дитяча кімната, де є макет середньовічного турецького міста. Класно! Фотографувати в музеї можна майже скрізь - лише на кількох експонатах висять таблички з забороною клацати. Залів, здається, не більше 15-ти. але вони досить масштабні. Всього представлено понад 5 000 експонатів: тут і бронзова доба, і еллінізм, і римська та візантійська епохи, і розквіт Порти. Крім власне археології є й етнографія (зброя, посуд, кальяни, безліч предметів одягу, реконструкції приміщень гарему та турецької бані, корани, ножиці, килими - та все що завгодно). Є гарна нумізматична колекція. Є навіть куточок з іконами і мощами св. Миколи.

Саме-саме

Зал з саркофагами - це щось неймовірне. Більшість з них настільки розкішні, що навіть важко уявити. Тут, серед кам'яних надгробків, можна блукати годинами. Важать вони всі кататстрофічно багато - і тим не менш багато експонатів були свого часу... предметами контрабанди. Скажімо, є викрадений з Перге чудовий саркофаг на лев'ячих лапах, який в Туреччину в 1998 р. повернув бруклінський музей (США). Повернув не з власної волі: судовий процес з приводу контрабандних еліністичних поховань, вивезених за океан, тривав п'ять років!

Ось ще один експонат - "саркофаг гірлянд" (ІІ ст. до н.е.). Його незаконно розкопали в 1985-1986 рр. і незаконно вивезли закордон. Потім річ опинилася в експозиції все того ж бруклінського музею. Міністерство культури Туреччини доклало чимало зусиль, щоб повернути саркофаг на батьківщину - що і було зроблено в 1994 р. Вже через рік саркофаг було виставлено в археологічному музеї Антальї. Назва надгробку походить від гірлянд з листя, квітів та фруктів, якими прикрашений саркофаг.

Ще один контрабандний саркофаг з Перге в 1983 р. в Анталью повернув американський музей Пола Гетті.

Шикарний подвійний саркофаг (теж з Перге, див. в галереї праворуч) ІІ ст. до н.е. належав Доміцію Юліану і Доміції Філіска. В експозиції музею він з 1962 р. Належить надгробок до групи саркофагів з колонами, характерних для Малої Азії. Кришка його зроблена у вигляді античної кушетки, яка використовувалася для приняття їжі та відпочинку. На кушетці лежать чоловік з дружиною. Він однією рукою обіймає жінку, а іншою тримає сувій паперу. Це вказує на його освіченість. На передній стінці саркофагу - два Ероса (амурчики). Саркофаг прикрашений зображеннями пташок, риб та дельфінів. Задня стінка зображає бога Пана.

Запах історії

Знаєте, що це? Нічний античний горщик. А що, цілком річ для музею. Теракотові статуетки. Амфори. З совою симпатична. Витончена дівчина.
Нічний античний горщик.
Теракотові статуетки.