Kauno pilis - Каунаський замок
Розвалини замку в Каунасі (Ковно) в 1861 р. (Гравюра з польського тижневика Tygodnik Ilustrowany)
Каунаський замок раннім ранком 10 грудня 2011 р.

Місце, де Нерис вливається в Неман, пропустити в Каунасі ну ніяк неможливо: всі туристи люблять замки, а я ж теж турист, і старанний. Саме в стратегічному місці злиття двох рік поставили колись жителі Каунасу твердиню - відразу муровану, нерегулярну у плані, з двома брамами. Стійте, чому "колись"? Сталося це в середині ХІІІ ст., коли дуже вже дошкуляли західні сусіди-тевтонці. Звідки знаємо? З археологічних досліджень! А коли ж перша згадка про споруду була, і де? Так з "Хроніки землі пруської" Віганда фон Марбурга: під 1361 роком літописець згадує розвідку хрестоносців, в ході якої лицарі і дійшли до литовської фортеці. Дійшли, побачили, своїм розказали - і вже у 1362 р. тевтонці твердиню взяли в облогу на три тижні - щоб потім зруйнувати, а на руїнах влаштувати різдвяну месу. Ще раз хлопці з хрстами на плащах з'явилися під стінами каунаського форпосту в 1363 р. - щоб доруйнувати те, що не встигли рік тому, а на замчищі звести новий замок з чотирма кутовими вежами, вже тевтонський. Навіть назву дали новобуду: Ріттерсверде (Ritterswerde). Ох вже ці сусіди...

Зараз вже важко уявити, якою твердиня була в князівські часи: до ХХІ століття дійшла ледве третина комплексу. Після тевтонської навали-розбудови (хто його зараз розбере) на початку XV ст. (десь після Грюнвальда, коли тевтонці реальної загрози вже не становили) фортецю відбудував князь Вітовт. 40-метровий бастіон біля круглої вежі - дітище більш пізніх часів (XVI ст.), коли в хід пішла артилерія. В 1601 р. до твердині в'їхали міський суд та архів. В 1611 р. замок знову підкорився, та на цей раз не тевтонцям, а природі: води Нерису підтоплювали форпост - і вода таки свою справу добре знала, бо ще за два десятиліття зруйнувала північну частину замку. З водою десь у Нерис поплив і архів... В 1655 р. комплекс горів - як і все місто. Далі напівруїну використовували вже лише як в'язницю - сумна доля багатьох старих фортець.

Археологічні роботи на замчищу ведуться з 1930 р. В 1960-х у Круглій башті було відкрито музей (зараз там,здається, художня галерея - не можу сказати точно, бо бігала навколо твердині занадто рано - за півгодини до від'їзду з міста. І щаслива, що встигла побачити замок - без нього враження про Каунас будуть неповні).

Гравюра з книги "Польща" В.Ходзка (1841р.)
Ранок і замок