Житомир - Костел
Катедральний костел св. Софії у Житомирі. Поштівка 1904 р.
Tygodnik Ilustrowany, 1860-ті
і серпень-2006.

Оплот католицизму в тіні столиці православ'я

Ще фото - тут.

В Житомирі проживає велика кількість католиків - так вже історично склалося. Природно, що в місті є кілька старих католицьких храмів. Найголовніший з них - катедральний костел св. Софії (Катедральна пл, 2). На сьогодні це ци не найстаріша архітектурна пам'ятка міста. Храм було збудований в 1737-51 рр. (за іншими даними, в 1746 р.) в стилях пізнього ренесансу та бароко. Місце вибрали вдало - на старому замковому майдані.

1801 року капітально перебудований в класицистичному стилі. Висота дзвіниці - понад 26 м. Один з пілонів прикрашає барельєфний портрет видатного піаніста і композитора Ю. Зарембського.

Юліуш Зарембський народився в Житомирі 28 лютого 1854 р. Був талановитим піаністом та композитором. Навчався в Віденській Консерваторії (закінчив у 1872 р. із золотою медаллю), потім в консерваторії Петербурга (талановитому музиканту вистачило всього 3 місяці навчання у 1873 р., щоб отримати там диплом). В 1874 р. рік навчався у Римі під керівництвом Ф. Ліста. Творчість зарембського вплинула на Шопена.

Його Квінтет для фортепіано g-moll, присвячений Ференцу Лістувважається найвидатнішим твором польської романтичної камерної музики. Як не дивно, вперше цей шедевр було опубліковано лише в 1931 р.

На жаль, композитор пішов з життя зовсім молодим - помер від туберкульозу 15 листопада 1885 р. Останні 5 років життя працював професором Брюсельської консерваторії. Був Джиммі Хендріксом свого часу - так, в Парижі в 1878 р. глядачі зачудованно спостерігали його гру на двох клавіатурах одночасно.

Багато концертував - виступав у 1874 р. в Києві та Одесі. Ну і в інших містах: Рим, Неаполь, Константинополь, Варшава, Лондон...

Могила композитора знаходиться на старому польському кладовищі Житомира, неподалік відновленої каплиці, а серце, за легендою, замуровано в катедрі св. Софії.

В розкішному нео-бароковому палаці єпископів, який знаходиться поруч з катедрою, зараз розмістився краєзнавчий музей, який безпардонно рано закривається увечері.

Ілюстрації:

Амвон в костелі. Копія чудотворної ікони. Один з бічних вівтарів. Інтер'єри храму.
Амвон в костелі.
Копія чудотворної ікони.
Один з вівтарів.
Інтер'єри храму.
Епітафія з 1746 р. Може, по ній і датують неправильно храм? Орган. Епітафія Гаспаро Боровського (1885). Не знаю, хто такий Гаспаро, але знаю, що в місті жив польський письменник Тадеуш Боровський. Меморіальна плита на честь Юліуша Зарембського.
Епітафія з 1746 р.
Орган.