Житомир
Катедральний собор св. Софії (1737-51) у Житомирі.
Житомир-2006. Старе місто
Zhytomyr's Old Town Житомир

Житомир - областний центр (271 тис. ж.), що стоїть на берегах р. Тетерів і її притоки Кам'янки. Датою його заснування вважають 884 рік (ого!). З тим часом пов'язана легенда про дружинника київських князів Житомира, який заснував на високому березі Кам'янки поселення. Воно дало початок місту. За іншими переказами, топонім пов'язаний зі словосполученнями "жито міряти" або "жити в мирі".

Головний православний храм міста - Преображенський катедральний собор, 1864. Він збудований на місці Василіянської церкви (1771). Висота храму 53 м.

З палацової архітектури у місті збереглася садиба адмірала, командувача Певнічним флотом Російської імперії Олексія Щастного (1890-ті). Волинські шляхтичі Щастні поселилися між тодішніми вулицями Українською (зараз Велика Бердичівська) та Зеленою (Пушкінська), при дорозі з Петрівської годи у передмістя. Спочатку було зведено мурований одноповерховий будинок (він зберігся теж), а пізніше і шикарну двоповерхову споруду. Провулок, на якому постала садиба, колись називався то Глиняною вулицею, то Кривим провулком.

Вишукана споруда краєзнавчого музею біля костелу св. Софії раніше була міським магістратом (тобто є родичем західноукраїнських ратуш). Тут навіть торгували м'ясом. У післявоєнні часи екс-магістрат перетворили на житловий будинок на 17 сімей (їх виселяли звідти довго і нудно. ад до 1990-х років, хоча ще в 1973 р. було прийняте рішення про перекваліфікацію споруди у музей). Щоправда, часом зустрічаються інші дані: начебто це був не магістрат, а палац єпископів. Гм.

Катедра св. Софії

Катедральний костел св. Софії.

Координати собору:   50°15'18"N   28°39'16"E

Сторінка про пам'ятку

Дивно, але факт: Житомирщина - чи не сама католицька земля України (вже ні. За даними 2012 р., найбільше катоилків проживало на Хмельниччині. І найбільші масштаби їрамобудуванння у римо-католиків тежє на моїй батьківщині - доповнення 2013 р.).

В області зафіксовано найбільше римо-католицьких громад, чимало католиків проживає і в обласному центрі. Зберігся старий і дуже цікавий католицький цвинтар, про який поляки видали товстезний талмуд з описом кожного надгробку.

Катедральний костел св. Софії знаходиться в самому центрі старого Житомира, на Замковій горі (пл. Кафедральна, 2). Поруч в ошатному блакитно-білому особняку - житомирський краєзнавчий музей.

Храм було збудованo з цегли в 1737-51 рр. в стилях пізнього ренесансу та бароко. Стіни храму - більш як 2 м завтовшки. 1801 року костел був капітально перебудований в класицистичному стилі. Висота дзвіниці - понад 26 м. Один з пілонів прикрашає барельєфний портрет видатного піаніста і композитора Ю. Зарембського.

Семінарський костел

Семінарський костел.

Так званий "семінарський костел", він же костел Яна з Дуклі, знаходиться по вул. Київській, 4, в самісінькому центрі міста. При ньому діє бернардинський монастир. Храм було відреставровано у 1990-х. З 1993 р. це - садиба відтвореної Кустодії св. Михайла Архангела. 25 листопада 1997 р. костел було освячено житомирським єпископом Яном Пурвінським.

Бернардини в Житомирі не вперше - в 1760-1844 рр. тут був їхній кляштор.

В місто брати потрапили по запрошенню житомирського старости Яна Каетана Ільїнського, який подарував ченцям землю та звів для них дерев'яний храм під титулом Яна з Дуклі. На пожертви бернардини пізніше збудували мурований монастир. Коли дерев'яний костел згорів під час пожежі, меси відправлялися у кляшторних приміщеннях, а до будівництва мурованого храму взялися лише в 1820 р. В 1842 р. костел було зведено. Як він виглядав, можна побачити на гравюрі поруч.

Доля недобре пожартувала з бернардинів: в тому самому 1842 р. в російському Санкт-Петербурзі вийшов наказ про те, щоб кляштор було віддано дієцезії. В 1844 р. бернардини покинули монастир, а в приміщення кляштору в'їхали клерики луцько-житомирської дієцезії.

В радянські часи від храму залишалися жалюгідні руїни, мало схожі на існуючу зараз святиню. Бернардини повернулися в Житомир 17 травня 1992 р. Сьогодні парафія костелу нараховує понад 2 000 вірних. Меси відправляються на польській, українській та російській мовах. Бернардинам було повернуто частину приміщень колишнього кляштору. Там проведено грунтовний ремонт.

В самому костелі довелося піти на деякі відступи від канонічних правил. Так як перед входом до храму в радянські часи було зведено житловий будинок, через який до святині важко зайти, було змінено напрям головного вівтаря: його поміняли місцем з колишнім входом.

Водонапірна башта на Петровській горі - символ Житомира

Водонапірна житомирська вежа. 9 травня 2011 р. Житомирський водоканал, здається, дуже пишався своїм 110-річним ювілеєм.
Водонапірна житомирська вежа. 9 травня 2011 р.

Я кілька разів була у Житомирі, а символ міста, його водонапірну башту у розповсюдженому в ті часи в Російській імперії цегляному стилі, ніяк не могла знайти. Допоміг Володимир Назаренко. Там все просто виявилося: з центральної житомирської площі - Соборної - вибираємося бічною вуличкою поруч з театром ім. Кочерги. Здалеку башту не помітно, бо її закривають сучасні дев'ятиповерхівки. Колись було не так - під башту було вибране чи не найвище місце у Житомирі, п'ятачок на Петрівській горі, який було видно ледь не з усього міста. Поруч стояв міський театр, тому в ті дні площу називали Театральною.

Зводили восьмикутну у плані башту у 1898 р. під керівництвом інженерів-архітекторів Мечислава Адамовича Лібровича (1895-1898) і Арнольда Карловича Єнша (1866-1920). Підрядчики П.Држевецький та Єжиоранський дали міській управі гарантію на башту на п'ять років. В листопаді того ж року вона була прийнята в експлуатацію - в місті запрацював перший централізований водогін довжиною в 2,3 км (залишки святкувань його ювілею були помітні на башті ще й у 2011 р.). Зараз довжина житомирського водогону - 520 км, зовсім інші масштаби. Воду в кінці ХІХ ст. брали з Тетерева, з насосних станцій в передмісті Корбутівка.

Висота колишньої головної вертикалі міста - 31 м. В надбудові на висоті 20 м були облаштовані два водяні баки ємністю близько 100 кубометрів кожний. На даху, в міні-башточці споруди було невелике приміщення для пожежного наглядача. Він, помітивши пожежу, мав увімкниути сильний прожектор з дуговою лампою. Ще під час будівництва вежа відхилилася на кілька см, що викликало цілий ряд порівнянь з Пізанською баштою.

У другу світову війну нацисти використовували вежу як пункт протиповітряної оборони. Зараз вежа вже не виконує свої функції, вона була реконструйована за проектом АндріЯ  Пасічника і ще на присмерку радянської доби у ній облаштували кафе. З 1996 р. водонапірна вежа - пам'яткаа архітектури місцевого значення.

Колишній магістрат - чи палац єпископів?
Колишній магістрат у Житомирі зараз є музеєм
Житомир
Садиба адмірала Щастного
Житомир. Садиба адмірала Щастного
В Хрестовоздвиженській церкві (ХІХ ст.) - музей природи
Житомир. В Хрестовоздвиженській церкві (ХІХ ст.) - музей природи
Житомирські руни :о)
Дивний пам'ятник Житомиру в Житомирі
Михайлівська церква (1856) не змінилася
Житомир, Михайлівська церква (1856)
Семінарський костел у 1867р.
Семінарський костел (Tygodnik Ilustrowany, 1867)
Сучасний євангелістський храм
Сучасний євангелістський храм неподалік від водонапірної вежі у Житомирі
На Петрівський горі і зараз патріархально
Житомир
Старий Житомир
Старий Житомир
Житомир, берег Тетереву
Житомир. міська бібліотека
Житомир
У будинку по вул. Лермонтівський, 4, жив Г.Мачтет
Театр ім. Кочерги
Житомир. Театр ім. Кочерги
Радянська монументальщина поштамту
Житомир. Радянська монументальщина поштамту
Žytomyr (Житомир) è una città storica dell'Ucraina occidentale
Zhytómyr es el centro administrativo de la óblast de Zhytómyr en Ucrania
Архівні види водонапірної вежі і театру
Житомир. Водонапорная башня
Water tower in Zhytomyr, Ukraine
Wieża ciśnień, Żytomierz
Žytomyr  Žitomír (Житомир Żytomierz) je historické město ležící na severozápadě Ukrajiny na řece Teteri