Моісеївське родовище титану
Таке вражає не менше за архітектуру.

Карта

Свій пост я мусила б назвати в стилі районок "Зоря комунізму": "Підземні багатства Полісся". Але не назову. Виключно з вредності.

Північна Житомирщина - край не для всякого туриста. Бачили ми той Овруч, сапог сапогом. Гранітні леніни біля стандартно-проектних міськвиконкомів, подекуди дерев'яні церквиці, ліси, стабільна лінія горизонту, костельчики з силікатної цегли.

Ну але що я все про архітектуру. Неподалеку від Іршанська під ногами проходить найбільше в Європі джерело титанових руд. Титановорудні формації представлені циркон-ільменітовими розсипами, ільменітовою корою вивітрювання та ільменітовими габро.

Моісеївське родовище титану не побачити з траси неможливо: дороговказом служить височенна вишка машини-монстру. Назване так родовище не через біблійного пророка, а по сусідньому селу. (Карта). Титан, не побоюся цього слова, титанового рудника видобуває з надр породу з продуктивністю 6 тис. кубометрів за 10 годин робочої зміни, важить 740 тонн і - увага, увага! - РУХАЄТЬСЯ з швидкістю 200 метрів на годину. Плааавно так рухається. Як поліська пава.

Затоплені овальні воронки рудного тіла навколо махіни добре помітно з вишки цього агрегату.

Коли в молодого симпатичного машиніста гарний настрій, він катає своїх знайомих в ковші машинки:

1 жовтня 2009 р. Іршанський титанорудний район
Іршанський титанорудний район

Гігант!
Титанові рудники
Нутрощі гіганту
Нутрощі гіганту
Затоплені воронки рудного тіла добре помітно з вишки
Затоплені воронки рудного тіла  добре помітно з вишки
Сміливий капітан uaz_expedition вишукує на горизонті жертву, котру треба за погану поведінку відправити на рудники.