Турчинівка
Палац і парк в Турчинівці Чуднівського району.

Карта

На відміну від агонізуючої садиби в сусідніх Тютюнниках. маєток цукрозаводчиків Терещенків в Турчинівці Чуднівського району цвіте і пахне. Цвіте травневими вишнями та тюльпанами на клумбах - і пахне ними ж.

Краса провінції

Фото з чотиритомника

Шукати манівцями садибу не доведеться - дорога сама виведе під стару браму, прикрашену теж старими, аде не аж настільки літерами "ПТУ 30". Нам сюди, парковою алеєю, де все ще помітний шлях, який долала до воріт карета (чи, скоріше, вже якийсь автомобільчик) Терещенків століття тому. Де насолоджувалися життям цукрозаводчики, тепер вчать літературу, англійський та бухгалтерську справу вихованці професійно-технічного училища. Ну, принаймні, споруда вижила, а не розібрана на будівельний мотлох селянами...

Палац вже видно від брами - тут зовсім близенько. Парк, звичайно, пам'ятає кращі часи, але це саме можна сказати й про 90 % інших старих українських парків.

Чотиритомники теж помиляються. На сторінці 156 другого тому "Памятников градостроительства и архитектуры УССР" бачимо фото гарненької споруди з баштою і підпис: "Усадьба в с. Турчиновка. Дворец. Общий вид". Не вір написаному, читач. Це НЕ палац. Це флігель - теж гарненький, теж чарівний, але не такий масштабний, як вибудована в 1899-1900 роках кам'яниця з башточками, ліпленням і маскаронами.

Маскарон на палаці в Турчинівці

Як і в інших своїх садибах, в Турчинівці Терещенки обрали під парк і палац гарну місцевість: невисокі хвилясті пагорби і великий став поруч. Річечка теж є, але маленька і безіменна - так, потічок, що впадає в трохи більший. Той вже з іменем - П'яток. Ставок, напевно, з'явився вже за Терещенків. Хоча путівник А. Івченко "Вся Україна" півсловом, але згадує якусь прото-садибу, що стояла на цьому місці до будівництва існуючого комплексу.

Все це до цього часу захищає стара металева огорожа - і лише з боку ставу парк стоїть беззахисним і відкритим для всіх.

Двоповерховий місцевий палац зведено з цегли. Він прямокутний у плані, а головний фасад прикрашають два центральні ризаліти. Вбудовану верадну заложили цеглою ще за Сталіна, напевно. Хоча загальне враження від будинку досить непогане, ліпка під лівим балконом вже обсипалася від старості.

На жаль, заглядання через вікна в хол та приміщення ПТУ № 30 не допомогли побачити збережене ліплення стель. А воно ж начебто є!

Став в Турчинівці

Внутрішнє планувангня, повідомляє чотиритомник, базувалося на розміщенні кімнат навколо головного холу. Цікаво, що там зараз? Актовий зал?

Цікавий то був час - 1899-1900. Fin de cicle, початок НТР, капіталізація всієї країни, передчуття розпаду імперій і колапсу історії... Мода була - майже як зараз: а на все. Хочеш - історизм, хочеш - неоготика, хочеш - модерн, та хоч грецькі храми вибудовуй на власній землі, все буде "в тему". Терещенки з усього різноманіття стилів вибрали французьський ренесанс. Непоганий вибір. Майстрам, що споруджали палац, вдалося витиснути з цегли все, на що вона була здатна - це довершений зразок садибного будинку такого типу.

Брама палацового комплексу.

За ошатним палацом видно ще одну будівлю з баштою - це господарський будинок. Він теж з'явився в 1900 році і теж зведений з червоної цегли. Виходячи з ілюстрації в чотиритомнику, будинок було поштукатурено, але навіть сліду від шуткатурки зараз немає.

Споруда двоповерхова, з асиметрично приставленою до неї триярусною баштою з фантазійним завершенням. В 1967 р. до північного фасаду будівлі (він виходить на стадіон ПТУ) було прибудовано одноповерхову халабуду, яка абсолютно не вписується в ансамбль садиби Терещенків.

В парку неподалік від палацу зберігся також погріб, теж збудований з червоної цегли.

Велика подяка Сергію Соболевському за те, що він привіз мене в це місце!