Шумськ
Костел в Шумську на Волині. Стара поштівка

Широта - 50.124, довгота - 26.114.

Старовинний Шумськ (5 т.ж., перша згадка в Іпатіївському літописі від 1149 р.), туристів, на жаль, надовго не затримає. В радянський час місто називалося Шумське, стару форму повернули в 1999 р. до 850-річчя Шумська.

В 1233 р. князь Данило Романович розбив під Шумськом угорське військо. Перед боєм князь молився в міському храмі св. Симеона. Охороняли міщан від ворогів в княжі часи високі земляні вали та великий став на півночі міста (площа дитинця була 2,7 га, вали навколо нього були потрійними).

В місті збереглися мурована Преображенська церква (1715, колишній костел францисканського монастиря) і млин (1905). Відновлено костел з двома дзвіницями, висаджений в повітря в радянські часи. За переказами, з костелища вели підземні ходи до сіл Рохманова та Васьковець. Працює краєзнавчий музей. В урочищі «Соснина» неподалік міста збереглося два кам’яних хреста, почорнілих від часу. За легендою, тут поховані два княжих воїна, котрі закохалися в одну й ту ж дівчину – і вирішили, що красуня дістанеться тому, хто в повному обладунку перший забіжить на гору. Під час такого марафону начебто не витримали серця обох юнаків.