Перге
Перге

Де це: Туреччина, область Анталья, 15 км від Антальї по дорозі на Анталью.

Як добратися: долмушем з Анталії до с. Аксу. Будь-яким рейсовим автобусом в потрібному напрямку  - до туди ж. Далі 2 км пішки.

Вартість квитка (лютий 2007): 10 лір.

Стадіон, театр і все-все-все.

Вид з Німфея на колонаду

Перге - велетенське античне місто, одне з найкраще збережених в Туреччині. Кажуть, засноване аргонавтами після Троянської війни. :) Наївні.
Розташоване в 15 км від Анталії, на трасі на Аланію. Сходимо в селі Аксу біля торгового центру, далі йдемо вглиб села за вказівниками, минаємо незрозумілі руїни поблизу закинутого апельсинового саду, набираємо трофейних помаранчів, нарешті - Перге.

Cпочатку гігантський театр (зараз на реконструкції). Напроти театру - великий огороджений майданчик, де зберігаються рештки театральної розкоші. Булої. Гарні такі рештки.
А ще далі буде - ииииииии!!! Ууууууу!!! Стадіон буде! Найбільший в Малій Азії і один з найкраще збережених античних стадіонів світу. Ве-ли-чез-ний! Довгий, витягнутий (234 на 34 метри). Кльовий. Можна лазити, бігати, робити зарядку - і просто розглядати рештки колон і різні різбляні приємності. Можна сидіти на одному з 11 глядацьких рядів. Їх, глядачів себто, там вміщалося до 12 000.
А сам стадіон зовні - набір арок, в яких колись розташовувалися крамниці.
Дуже сподобався.
Далі, нарешті, саме місто, в яке входимо, купивши за 10 лір квиток, через турнікети. Далі - Римські ворота. Звідти вже видно символ Перге - дві напівзруйновані башти (Еліністичні ворота, всього таких брам було чотири). Далі буде маса базилік, колон, уламків, кількакілометрова колонада-дорога до джерела Німфей, карабкання на гору, щоб поглянути на Перге з висоти, розкопана старовинна підлога, терми, підземелля тощо.
Рекомендую!

Картинки: