Яремче-2

Перша згадка в документах: 1787 рік.

Населення: 7 543

Карта міста

yaremche.narod.ru

Відстань до Івано-Франківська: 60 км.

Найвідоміше карпатське місце, місто-бренд, назву котрого чув кожен (хоча мало хто знає, як вона правильно пишеться). Лежить на півдорозі з рівнинного Івано-Франківська до найвищого українського міста Рахова: те, що треба, гори вже навколо, але вони ще досить приручені, невисокі. Низькогірний кліматичний курорт, іншими словами. 585 м. над рівнем моря.

Може, той Ярема Годованець, що першим оселився серед цих зелених смерекових гір, і справді був бідняком, та його нащадки вчасно зрозуміли, що це цілюще, криштально-чисте повітря, ці краєвиди, що так і просяться в об’єктив або на полотно художника, цей вспінений водоспадами Прут — потенціальний скарб, головне вміти з ним впоратися.

І впоралися: зробили з невеликого карпатського сільця місто-курорт з потужною інфраструктурою. Тут чимало санаторіїв (для хворих на туберкульоз), баз відпочинку, приватних готелей та й просто садиб, господарі котрих залюбки влаштують вас на відпочинок. А вже потім прийде час і відвідати водоспад Пробій з екстремально налаштованими юнаками, готовими скочити в круговерть води за певну суму, пройтися гірськими стежками до каменя та скель Довбуша, зайти до Карпатського музею визвольного руху (вул. Свободи, 269), ознайомитись з місцевими архітектурними пам’ятками. Їх небагато, але вони справді варті уваги: церква в Микуличині (1663), монастирський храм св. Іллі (1937) в присілку Яремча Дорі та відомий ресторан «Гуцульщина», нереальної казковості палац, збудований без жодного цвяху.

Потім (а може, й відразу) — сувенірний базарчик. Вироби з дерева, шкіри, лози, вишиванки, ліжники та кожухи привозять сюди майстри та майстрині з навколишніх сіл. Тут багато простеньких речей, але трапляються й справжні шедеври.

Це — так би мовити, обов’язкова програма. В довільну програму входять відвідини вольєрів з дикими тваринами на території Карпатського національного парку (вул. Грушевського), кінні прогулянки на хребет Явирник, знайомство з водоспадом «Капливець», який в 1908 році відвідав також Іван Франко, візит в музей Митрополита Андрея Шептицького, підйоми на гори Добошанка, Хом’як і Синець, а взимку — звичайно ж, гірськолижний спорт.

Якщо пощастить побувати в місті в останню неділю липня, потрапите на святкування дня міста, де є змога побачити, як оживають старовинні гуцульські обряди, як виступають найяскравіші зірки українського шоу-бізнесу.

Продовження подорожі антикварним Яремчем:

Супер-симпатичний костел. На жаль, не зберігся. Віадук. І одна з вілл: готель Скржинського.
Супер-симпатичний  костел.
На жаль, не зберігся.
Віадук.
І одна з вілл: готель Скржинського.
Бар і дансінг. В ті часи таке вже існувало. Водоспад Жонкі. 1928 рік. Група відпочиваючих, 1922 рік. В цьому ж місці через 60 років маленька Блека знайшла невимовно гарний шматок мармуру з вкрапленнями руди.
Бар і дансінг. В ті часи таке вже існувало. Водоспад Жонкі. 1928 рік.
Група відпочиваючих, 1922 рік.
Ще колоритні гуцули на каміннях... "Чортівська скала" (1402 м. над рівнем моря). Водоспад Чорногорчика після дощу. Гуцульська гражда, 1902р.
"Чортівська скала" (1402 м. над рівнем моря). Водоспад Чорногорчика після дощу.
Гуцульська гражда, 1902р.