Татарів
Церква в Татарові. 4 липня 2010 р.

Татарів, 24 серпня 2007 р.

Карта. Не дивуйтесь: на ній Татарів називається Кременці. В 1948 р. стару назву "Татарів" змінили на цю, але в незалежній Україні село повернулося до свого першого імені.

Кременці - це не від кременя, а від радянського лейтенанта Креминця, який загинув тут в 1944 р. в боях з німецькими окупантами.

Курортом Татарів працював ще за Польщі: в путівнику по польським курортам за 1912 р. він описаний як "такий, що має дуже мальовниче положення в лісистій гірській місцевості, багато віл і будинків, а також санаторій доктора Жураковського". Трохи далі читаємо, що село це в Надвірнянському повіті творить з Микуличином єдину адміністративну одиницю (? - гм), а також має пошту, телеграф і залізничну станцію. За нотаріусом чи там до суду - до Делятина.

Старий Тататрів

Татарів і зараз кліматичний бальнеологічний низькогірний курорт - все-таки від 684 до 750 м. над р.м., все-таки долина Пруту, все-таки природний захист гір, які піднімаються на понад кілометрову висоту з півночі і заходу. Кажуть, місцеве повітря помічне при астмі і бронхітах.

Тут свій мікроклімат, тут гарно, тут зовсім поруч Яремче. Та й до Франківська недалеко: всього 88 км. Не дивно, що знайти приватне помешкання чи інший спосіб для нічліга тут не важко - хоча я не шукала, завдяки киянам Ользі та Владу мене чекав нічліг в майже сусідній Дорі.

Одна з головних особливостей Татарова - його довжина. 25 км - не кожне велике місто протягнулося на таку відстань. В горах в ширину ж особливо не розляжешся, от і доводиться витягуватися...

Поляки і за радянщини не забували про виплеканий ще на початку ХХ ст. Татарів, приїздили сюди влітку, жили в залізничних вагонах на станції, а гуцули поставляли гостям дари карпатських лісів: ягоди і гриби, приносили молоко і банош.

Любителі гір звідси відправляються до Хом'яка та Синяка.

Церква св. Дмитра

Дмитрівська церква в Тататрові

Її не прогавите - вона відразу біля траси. Ця невеличка дерев'яна церквиця ну ніяк не виглядає на свій вік - а він в неї солідний, все-таки XVIII століття. Храм хрестовий в плані, одногравий, з піддашшям на фігурно вирізаних випусках зрубів. У плані церква має розширений центральний зруб і дуже короткі бічні рамена.

До східного об'єму церкви примикають прямокутні приміщення з півночі та півдня. Центральний зруб перекритий пластичним восьмигранним шатром на великому восьмерику, висота котрого не перевищує вершечків скатних дахів рамен хреста.

Храм було зачинено, тому в середину не потрапила. Шкода, звичайно, - чотиритовник пише, що там зберігся темперний живопис ХІХ ст. А ще пише, що за своєю компоновкою мас, плавним ритмом та пологим пірамідальним силуетом пам'ятка ця є однією з найсвоєрідніших творів гуцульської народної архітектури.

З храмом складає єдиний ансамбль двоярусна дерев'яна дзвіниця (восьмерик на четверику), яка завершується шатром. Її перший ярус рублений з піддашшям на фігурних кронштейнах, а другий - каркасний.

Архівні зображення церкви в Татарові.

1907 рік.
А тут видно кладку через Прут.
Колись навколо храму росли дерева.
А тут церкви нема, я вас надурила.

1907 рік. А тут видно кладку через Прут. Колись навколо храму росли дерева. А тут церкви нема, я вас надурила.

Архівний Тататрів

Татарів в 1900р.
Віла "Крокус", 1914р.
Віла Зараньського.
Віла "Ренетка".

Татарів в 1900р. На першому плані юний ковбой. Wild,Wild West Gutzul. Віла "Крокус", 1914р. Віла Зараньського. Віла "Ренетка".

Паровоз над Женцем.
Панорама Татарова.
Нове приміщення залізничної станції.

Паровоз над Женцем. Панорама Татарова. Видно вілу "Мариля", вокзал, віли "Олень" і "Санато". Нове (на той час) приміщення залізничної станції.

Загальний вигляд Татарова.
Дорога на Ворохту.
Гуцульська гражда і її жителька.
Гори димлять.

Загальний вигляд Татарова. Дорога на Ворохту. Гуцульська гражда і її жителька. Гори димлять.

Цей симпатичний дерев'яний костел не зберігся. Готель-пансіон "Ясна поляна".
Вид на село з гори Гега.
Гора Хомяк (1544 м).

Цей симпатичний дерев'яний костел не зберігся. Готель-пансіон "Ясна поляна". Вид на село з гори Гега. Гора Хомяк (1544 м) над Татаровим.

Скеля над Прутом.
Будинок здоров'я залізничників.
Ще пансіонат.
1942р. Пансіонат "Золотий ріг".

Скеля над Прутом. Будинок здоров'я залізничників. Ще пансіонат. Листівка датована дивним 1942р. Пансіонат "Золотий ріг".

Татарів, 1937р.
Пошта в Татарові.