Гаврилівка
Гуцульська п'ятиверха має бути під ґонтом. а не в рагульській блясі. Гаврилівка на Надвірнянщині, вид з дрону. 18 серпня 2018 р.
гуцульська п'ятиверха має бути під ґонтом. а не в рагульській блясі. Гаврилівка на Надвірнянщині, вид з дрону.
От би дожити до моменту, коли карпатські церкви знову стануть дерев'яними.

Понад 2,5 тис. жителів

Карта

П'ятиверха гуцульська - привід відправитися в дорогу, навіть якщо та дорога жахлива як сни Януковича. Надвірнянська Гаврилівка, у котрої є ще чортова дюжина тезок в країні, стоїть власне що in the middle of nowhere - і звідки сюди не стартуй, все буде прикрий досвід і страждання для нервів, шлунка і очей. Але ж п'ятиверха гуцульська.

Асфальт таки з'явиться - в центрі велетенського села дорога просто відполірована, така рівненька. Десь аж цілий кілометр щастя, тільки й тієї радості. Якраз поруч з асфальтом - велетенська школа-гімназія з дахом в черепичні орнаменти та сільський магазин у типовому, але приємному для ока радянсько-карпатському стилі.

Нову Михайлівську церкву видно за кілометри: валькірія, гігант(ша) родом з 2008-го. Стара не настільки кидається в очі. Біля цікавої старої автобусної зупинки біля храму-новобудови звертаємо вглиб - там буквально квартал.За деревами влітку не роздивитися, взимку має бути легше.

Гуцульське диво, заковане в броню, стоїть, ймовірно, на місці церкви-попередниці з 1738 р. Михайлівську п'ятиверху збудували у 1862 р. Зараз вона у користуванні місцевих греко-католиків.
Що святиня дерев'яна, здогадуєшся по нижній частині зрубу, більше природній матеріал церкви ніде не проступає, бляха.

Зупинка у селі Гаврилівка Надвірнянського району
Автобусна зупинка