Делятин-2
Ідилія з 1901 р. Хрест біля церкви Різдва Богородиці в 2007 р. Краєвиди навколо Делятина в 1914 р.

Ще кілька слів про Делятин.

Церква Різдва Богородиці

Церква Різдва Богородиці,Делятин
Дзвіниця церкви Різдва Богородиці, Делятин

Симпатичний дерев'яний храм в тихому куточку містечка, в колишньому урочищі Посіч. Чотиритомник "Пам'ятки містобудування і архітектури УРСР" (том 2, стр.243) чомусь впевнено датує храм 1620 роком. Насправді ця дата здається дещо притягнутою за вуха, хоча у факт, що саме в 1620 р. саме на цьому місці стояла саме дерев'яна і саме церква, віриться легко. Стенд біля самої святині з датуванням більш реалістичний: 1785 рік.

Чотиритомник цей рік теж згадує як дату перенесення цієї хрестової в плані одноглавої церкви з урочища Луги на теперішнє місце. Плюс ще були перебудови 1894 та 1902 років.

Церква колись

Храм має прибудови з трьох боків східної частини, а до західної приєднано критий тамбур. Первісне готнове покриття замінили на дешеву бляху.

Якою церква була столітя тому, можна подивитися на архівній фотографії.

У вівтарі є запрестольна ікона з позолоченими ризами. В інтер'єрах зберігся масляний живопис ХХ ст. Зберігся різьблений позолочений іконостас і два пісмти роботи народного майстра В.І.Турчиняка. Сама я йце все не бачила - храм, не дивлячись на неділю, було зачинено.

Дерев'яна квадратова в плані двоярусна дзвіниця стоїть трохи східніше за храм. її стіни слугують виставковим майданчиком для дитячих малюнків - мило. Споруда походить з 1785 р., її ніхто нізвідки не перетаскував, відразу тут стояла. Дзвіниця має піддашшя на кронштейнах.

Костел св. Франциска.

Костел св. Франциска. Архівне фото.
Костел в Делятині

Костел знаходиться при самісінькій трасі, не помітити його неможливо. Типовий зразок храму, які массово виникали на Західній Україні з 1919 по 1939 рік. Еклектика з романського і готичного стилів.

На жаль, храм був зачинений.

Легенди про цей храм, згадані Тарасом Прохасько, я цитувала на сторінці про Делятин архівний.

Музей Марка Черемшини.

Музей М.Черемшини

Літературний музей Марка Черемшини розташований в ошатній вілі в закопанському стилі при трасі. Теж був зачинений. Ну так вже якось вийшло.

До речі, письменник не жив в цьому будинку, а лише працював кілька років у адвокатській конторі домовласника. Марко Черемшина був тут адвокатським помічником - аж поки в 1912 р. не переїхав до Снятина. Господарем віли був керівник української радикальної партії, посол Віденського парламенту іі галицького Сейму Микола Лагодинський.