Бене (Добросілля)
Бене. Добросілля. Bene, oroszul Dobroszilja / Dobrosilja: falu Ukrajnában, Kárpátalján, a Beregszászi járásban.

Бене. Костел Серця Ісуса (XIV ст.)

Широта - 48.166, довгота - 22.756.

В чотирьох кілометрах на схід від Мужієва виноградівською трасою лежить село Бене (перша згадка від 1269 р., 1 400 мешканців).

Ще одна назва, маловідома краєзнавцям: адже в радянські роки це село називалося Добросілля. Відновлений, свіжовибілений чепурний костел Серця Ісуса (кінець XIV ст.) стоїть вже на виїзді з села, біля розвилки на Квасове. Храм в Бене вже був у 1333 р., кажуть документи, а це - наступник первісної святині. Витончене завершення вежі надало храму легкості, якої, можливо, ще не було за часів панування романського стилю, коли його почали зводити, але такої природної для готики, що панувала в Європі на зламі XIV та XV століть.

За свою більш як 600-літню історію ця невелика однонавна базиліка пережила багато. В 1567 р. Бене спустошили татари. В 1593 р. село перейшло з католицизма у протестантську віру. Страшна пожежа спустошила храм у 1657 році: розсипалися хрестові готичні склепіння, згорів шпиль на башті. Костел дбайливо відбудували за модою того часу – і до романського стилю та готики додалися елементи бароко.

Дивує надзвичайно мала кількість вікон у споруди: лише на південному фасаді храму помітно три стрільчасті віконниці. А вікна башти до того малі, що більше нагадують бійниці. Хто знає, можливо, храм був свого часу оборонним? Ймовірно, йогго стіни колись вкривали фрески, в реформаторські часи забілені. Віднайти їх поки що не вдалося.

В селі є ще один храм, котрий почергово використовують римо- і греко-католицькі громади села. Цей скромний костел було споруджено в 1940 р.

Бене зацікавить і меломанів: щороку в серпні тут на березі р. Боржави проводиться open-air фестиваль Aréna, де виступають українські, румунські та угорські команди. У вартість абонементу на фестиваль входить не лише право відвідувати концерти протягом чотирьох днів, а і можливість поставити намет у фестивальному містечку.

В часи повстання куруців біля Бене якийсь час базувалися війська Д. Ракоці. Сьогодні 90 % місцевих жителів - етнічні угорці.

Так храм виглядав в 1980-х рр.

Вежа костелу в Бене, 2004 р.