Нижнє Синьовидне
Успенська церква у Нижньому Синьовидному. 17 серпня 2019 р.

Координати: 49°06′32″ пн. ш. 23°38′24″ сх. д.

Біля 1 тис. мешканців.

Карта

Спеціальні таблиці-вказівники на під'їздах до села закликають подивитися на місцеву церкву Успіння Пресвятої Богородиці - тож чому б і не скористатися запрошенням, тим більш від траси Київ-Чоп храм відділяють лише кілька сотень метрів?

От і скористалася у серпні 2019 р.

Одноверхий хрещатий у плані храм, збудований у 1803 р. (досить солідний вік як для карпатської церкви), є пам'яткою архітектури національного значення. На щастя, найцікавіше в споруді - нижня частина зрубу - не скапарена бляхою чи вагонкою, а лише пофарбована у малоприємний коричневий відтінок. Вагонка тут все одно є - у верхній частині храму, теж гидотно-коричнева, неначе пробує невдало мімікрувати під колір справжньої деревини.

Навколо святині біжить піддашшя - під бляхою, звісно, хто ж би сподівався тут на диво і стиль. В районі бабинця піддашшя соліднішає, виростає у ціле собі широке опасання на кількох різьблених стовпах.

З південного боку на храмі - дві меморіальні таблиці (на честь 200-ліття церкви, яке святкувалося у 2003 р., та во славу 400-ліття Берестейської унії (а цю встановили у 1996 р.).

Найцікавіше в Успенській церкві ось це:

Зруб Успенської церкви у Нижньому Синьовидному