Новоазовськ

Перша згадка в документах: 1768<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Населення:  12 500

Телефонний код: 062 96

Карта міста

Відстань до Маріуполя: 42 км. Відстань до Донецька: 115 км.

Місто в Донецькій області, на узбережжі Азовського моря, засноване в 1768 р. старшиною донського козачого війська Сєдовим. За свою не дуже давню історію місто змінило не одну назву: до 1923 р. називалося Новомиколаївка, з 1923 по 1959 роки – Будьонівка. Коли російський царат ліквідував козацьке самоуправління на Дону, в 1768 році на Криву Косу поблизу гирла річки Грузький Єланчик оселився старшина Сєдов, осів на власному хуторі. Значно пізніше, в 1849 р. за вказівкою наказного отамана Війська Донського поруч з хутором Сєдова з’являється козацька станиця Новомиколаївка, що об’єднала хутори Кривокоський, Безіменний, Самсонівський, Обривський та Хомутівський. Місце було вибрано вдало: повз поселення йшов битий шлях з Бахмута на Таганрог і з Новочеркаська на Маріуполь.

В Новомиколаївку потягнулися переселенці з Дону та російських губерній. На 1895 р. тут вже проживало 855 чоловік, які займалися в основному землеробством, рибальством та тваринництвом. На 1914р. населення зросло до 7 900 чоловік. В 1879-1880 роках станиця активно торгувала пшеницею, худобою, овочами, сіллю, щороку проводилися два ярмарки. Пшеницею, овочами та рибою багатий цей край і зараз, а ще в Новоазовську активно розвивається курортна галузь. Лагідне до дітей Азовське море щоліта зустрічає тисячі відпочивальників у розташованих навколо Новоазовська дитячих таборах та базах відпочинку.

В пам’ять про козаків, які заснували колись тут станицю, в центрі Новоазовська височить памятна стела. В 20 км на північ від міста, біля села Хомутово, розташований заповідник Національної Академії наук України Хомутовський степ. Це найбільша частина Українського степового заповідника (площа – 1028 га). На території Хомутовського степу збереглися три давніх кургани скіфських часів.

В 9 км на південний схід від Новоазовська знаходиться селище Сєдово (до 1940 р. – Крива Коса), батьківщина російського мореплавателя Г.Сєдова. Біля селища розташовані орнітологічний заказник Кривокоський лиман та зоологічний пам’ятник природи Крива Коса.