Нікополь

Перша згадка в документах: 1782

Телефонний код: 056 62

Карта міста: nikopol.osp-ua.info/ch-1_fl-map.html

Сайти про місто: nikopol.osp-ua.info

Відстань до Дніпропетровська: 121 км.

Місто-порт на півдні Дніпропетровської області, розташоване на високому правому березі Каховського водосховища. Минуле в Нікополя було по-справжньому героїчне: вчені вважають, саме в цьому районі знаходилася столиця скіфської держави. Так це чи ні, знають старі кургани навколо міста, але тайну свою бережуть, мовчать. Та те, що саме тут перетиналися торгові водні шляхи по Дніпру, зокрема відомі шляхи «із варяг у греки» та Соляний із Криму, відомо достеменно. А з XV ст. Територію Нікопольщини облюбували собі козаки. Перше документальне свідчення про місцевість, де зараз лежить Нікополь (Микитин Ріг і Лиса Гора) є в щоденнику посла німецького імператора Еріха Лясоти.

В XVII столітті на території сучасного міста розташовувалась Микитинська Запорізька Січ (1639-1652 рр.). Саме тут у квітні 1648 року козацька рада обрала гетьманом України Богдана-Зиновія Хмельницького. Тут найвідоміший гетьман отримав клейноди Війська Запорізького, звідси розпочав національно-визвольну війну українського народу 1648-1654 років.

В Микитинській Січі був похований останній кошовий атаман, улюбленець українців Іван Сірко, автор знаменитого листа турецькому султану.

Микитинська січ являла собою добре укріплену фортецю неподалік від переправи через Дніпро. Поруч з фортецею знаходилося козацьке селище Микитин. Коли Катерина ІІ скасувала Запорізьку Січ, селище Микитин перейменували на Нікополь. Поселення почало розвиватися як торгове-ремісниче містечко. Наприкінці ХІХ ст. тут з’являються перші заводи: чавунноливарний, сільськогосподарського інвентарю. Неподалік міста, на річці Соленій, видобувають марганець. А в 1930-х рр. в Нікополі виростає найпотужніший в СРСР Південнотрубний завод. Саме промисловість стала головним «коньком» міста: в 1966 році стає до ладу завод феросплавів, діють кранобудівний завод, заводи будматеріалів тощо. Сьогодні Нікопольський завод феросплавів являється основним українським виробником агломерату, флюсів і феросплавів. Серед інших значних підприємств міста слід назвати ЗАТ «Нікопольський Південнотрубний завод» із системою закритих акціонерних товариств «Ют. і Ст.», «Нікопольський завод нержавіючих труб», «Нікотьюб», «Труболіт» (асортимент труб), ВАТ «Нікра» (запчастини для сільськогосподарської техніки, крани), ВАТ «Нікопольський завод трубопровідної арматури», ВАТ «Нікопольський прядильно-нитковий комбінат», ЗАТ «Рибокомбінат», ВАТ «Пивзавод», ВАТ «Механік» (товари широкого вжитку) та інші.

В місті працює краєзнавчий музей (заснований в 1919 р.). Храм Різдва Богородиці (1819) входить до Державного реєстру національного культурного надбання України. Крім церкви, ще в Нікополі є ще 20 пам’яток архітектури й містобудування місцевого значення та 3 пам’ятки монументального мистецтва.

Корисні посилання:

Нікопільське ком’юніті в LiveJournal: community.livejournal.com/nikopol_ua/