Кривий Ріг
Будинки гірників у Кривому Розі. 1954 р.

Перша згадка в документах: 8 травня 1775

Крім того, що Кривий Ріг — велике промислове місто в Дніпропетровській області, центр Криворізького залізнорудного басейну, де розташований один з найбільших в світі заводів (Криворізький Державний Гірничо-Металугійний комбінат), варто знати, що Кривий Ріг — ще й найдовше на нашому континенті місто. За довжиною Кривий Ріг займає друге місце в світі, поступаючись лише Ванкуверу в Канаді. Загальна довжина міських трас – 1 195 км. Місто витягнулося вздовж Інгульця на більш як 120 км!

А колись це було запорізьке поселення у складі Інгулецької паланки Запорізької Січі, яке на початку ХІХ ст. перетворилося на військове поселення.

Кривий Ріг – дуже зелене місто. Приїжджаючи в центр Криворізької агломерації, навіть не сподіваєшся побачити зелені вулиці і парки — тим приємнішим буде цей сюрприз. Навіть суха статистика звучить як пісня: 23 парки, 135 сквери, 11 набережних, 17 садів.

Кривий Ріг ще й студентське, юне місто: тут розташовані Криворізький Національний Унівеситет, Криворізький Гірничий Унівеситет, КПУ та інші вищі навчальні заклади.

Дивна перший погляд назву міста тлумачать відразу дві легенди. Одна згадує запорожця Рога на прізвисько «Кривий», що оселився давним-давно на березі Дніпра. Інша, більш прозаїчна, натякає на кривий мис при злитті річок Інгулець та Саксагань (саме тут було засновано поселення, яке потім виросло в сучасне місто). Вже потім з’ясувалося, що тут не лише багато риби в ріках, а й корисних копалень в надрах: рудні родовища, поклади бурого вугілля, мармуру, доломітів, покрівельних та талькових сланців, сурику, охри, мумі, будівельних пісків, суглинків, скандію, ванадію та ще близько 40 елементів таблиці Менделєєва. Стратегічно важливе для України місто — цей Кривий Ріг! Є ще й унікальне у своєму роді виробне каміння, представлене променистим кварцом - різноманітні природні «котячі», «зміїні», «соколині», «тигрові очі» та криворізька яшма. Мало того: Кривбас багатий ще й на мінеральні джерела. Їхні радонові, сірководневі, залізисті води та води, багаті на йод і бром близькі водам курортів П'ятигорська та Цхалтубо.

Кривий Ріг — ще й значний культурний центр регіону. Тут проводяться міжнародні фестивалі «Горизонти джазу», «Кубок Кривбасу», всеукраїнські фестивалі «Джаз і юність», «Чарівна флейта», «Україно моя», «Маски», «Молодий цирк України», «Срібне джерельце», «Співограй», міський фестиваль народної творчості «Весна Рудани».

В місті діє краєзнавчий музей (вул. Каунаська, 16).

Кривий Ріг, загальний вид