Herseaux (Èrzo) - Ерсо
Храм Сен-Мор в Ерсо.
Храм Сен-Мор в Ерсо. Herseaux

Координати: 50°44′″N 03°13′″E

7,7 т.ж. Перша згадка - в 1108 р. як Hersel. Виник. йомвірно, ще на початку нашої ери - як поселення біля римської дороги Турне - Кассель - Булонь. Перший християнський храм - в V ст.

Церква Сен-Мор на місці середньовічної попередниці зведена за проектом кортрейкського архітектора П'єра Кроксона (P. Croquison), створеним в 1870р. в рейнському романському стилі. Храм вміщає 1350 чоловік. Костел був освячений 16 жовтня 1872 р. Імена тих, хто був присутній під час освячення, можна побачити на меморіальній дошці.

Під час нацистської окупації німці хотіли зняти і переплавити чотири дзвони, та місцевий священик так гаряче вимагав письмового підтвердження цим діям, що довелось фашистам потрібний документ таки надрукувати. Дзвони зняли 1 грудня 1943 р. Нові дзвони, відлиті в Турне, були почеплені 30 липня 1949 р.