Tournai (Doornik) - Турне
Те, завдяки чому Турне в списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - романо-готичний собор Нотр-Дам (Notre-Dame Cathedral in Tournai). Травень 2009 року.
Карта Турне з 1588 р.
Бельгія. Карта Турне з 1588 р.
Вид з башти-бефруа на середмістя Турне. Травень 2009 р.
Турне Tournai Doornik Tornai Tornacum

Перша столиця Франції :о)

Біля юнесківського собору - пам'ятник художнику, видатному уродженцю Турне Рогіру ван дер Вейдену - в процесі роботи:)
Біля собору в Турне - пам'ятник Рогіру ван дер Вейдену

Це так і проситься на епіграф:

Координати: 50°36′00″ с. ш. 3°23′00″ в. д.

Саме головне про Турне: це столиця Меровінгів, першої королівської династії Франції. Місто має кілька пам'яток, які включені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Населення: 67 тис. жителів

Відстань від Брюсселя: 85 км. на південний захід.

Головна туристична порада: візьміть з собою французький розмовник! Англійську мову тут не знають ані працівники вокзалів, ані працівники музеїв. Народ теж не знає - навіть молодь студентського віку. Без французької мови в Турне дуже, ДУЖЕ важко.

Орієнтація: До Нотр-Даму потрапити не важко: виходите з вокзалу, кілька кварталів (можна повз романсько-гігантський храм Сен-Брі - він зведений у стилі халлекерк, hallekerk, характерному для провінційної Фландрії) - і попереду вже п'ять височенних башт Катедри. А от дістатися невеликої, але реально дуже вартісної картинної галереї мені було важче: напрямок запитувала в багатьох, мене не розуміли. Тоді тицяла людям під ніс сторінку з путівника, де назва галереї подавалася французькою. На більшість навіть це не діяло, але двоє чоловік таки скерувало мене в потрібному напрямку. Еклектичний готель де Віль (з фонтанами і невеликим парком) нехай буде вам орієнтиром. :о)

Туристичний центр - на першому ярусі юнесківської бефруа на Гран-пляс.

З історії Турне

1913 р. Середньовічне свято в Турне.

Як і багато інших міст Бельгії, франкомовне Турне, що лежить на берегах річки Шельди, має кілька імен: місцеві називають його власне Турне (Tournai), жителі сусідньої Фландрії - Doornik. Є ще пікардійська версія топоніму: Tornai. Хочете варіант латинкою? Будь ласка: Tornacum.

Багато імен - бельгійська буденність. Але Турне - місто небуденне. По-перше, тут є пам'ятки зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. По-друге, Турне вважається НАЙСТАРІШИМ містом Бельгії - вже близько 50 р. н. е. тут було укріплене римське поселення, столиця провінції Цівітас Турнаценсіум (звідси і латинська форма назви, для такої північної території - правда справа небуденна).

Християнство Турнакум прийняв вже у ІІІ ст. В V ст. Турне вже був одним з головних міст племені франків, а королі з французької династії Меровінгів навіть надали поселенню столичний статус.

Саме в Турне народився десь в 466 році наймогутніший з Меровінгів - Хлодвіг. Гробівець батька Хлодвіга, Хільдерика I, сина легендарного Меровея (правив у 457/458 - 481/482 рр.), була випадково віднайдена у романському храму Сент-Бріс (того, що неподалік від залізничного вокзалу) - правда, на той час вокзалів ніяких не було, бо віднайшли її 27 травня 1653 р. під час земляних робіт. В гробівцю були бойовий топор, два мечи (скрамасакс і спата), спис, щит, золоті монети-соліди часів Римської імперії та численні ювелірні прикраси з золота - тільки кулонів-прикрас для плаща у вигляді бджілок нарахували близько 300. Скелет короля вражав теж: 40-річний Хільдерик мав зріст не менше 180 см., а на пальці був перстень з іменною печаткою Childerici Regis («Король Хільдерик»). Неподалік були поховання двох коней короля.

В той час Іспанськими Нідерладнами управляв ерцгерцог Леопольд Вільгельм фон Габзбург, тож знахідку показали йому. Лікар ерц-герцога Жан-Жак Шифле (1588-1673) цікавився археологією і залишив докладний опис знахідки в книзі «Anastasis Childerici I. Francorum regis» (1655). В 1656 р. Леопольд Вільгельм відвіз знахідку у Відень, пізніше скарб було подаровано Людовіку XIV, з того часу він зберігається у Франції. А бджілки з могили Хільдерика стали символом перемоги Наполеона над Бурбонами: він замінив на геральдичних символах їхні лілії на цих комах.

Скарб було розграбовано в листопаді 1831 р.

Ні, не можу мовчати: Сен-Бріс якраз і стоїть на місці колишнього римського табору. Колиска міста, гробівець одного з Меровінгів - в цьому є навіть наївний символізм.

Храм Сен-Брі (Eglise Saint-Brice) - саме тут була випадково знайдена могила Хільдерика І з Меровінгів
Храм Сен-Брі (Eglise Saint-Brice) - саме тут була випадково знайдена могила Хільдерика з Меровінгів

В VI ст. Турне стає містом-резиденцією єпископів. З 860-х років і до ХІІ ст. поселення належало графам Фландрським, потім дісталося французькій короні, але від Турне до Парижу була чимала відстань, тому міщани тішилися певною самостійністю.

В 1513-1518 рр. Турне перебувало під окупацією англійського короля Генриха VIII. В 1521 р. - новий окупатор, імператор Карл V, приєднує Турне до габзбурзьких Нідерландів. З того часу доля Турне була вирішена.

Ще трішки пізніше. під час Національної війни, місто, в якому переховувалась княгиня Кристина де Лялен, захопили і взяли після облоги іспанські загони під керівництвом Алессандро Фарнезе.

Сусідню Францію накриває хвиля кальвінізму - з 1543 р. ця релігійна течія поширюється і в Турне.

Габзбурги Гаьзбургами. а населення розмовляло французькою. Франція неодноразово намагалася повернути поселення собі. В 1667 р. місто захопила армія Людовика XIV. Король навіть віддав наказ укріпити Турне на випадок габзбурзької облоги. Але вже в 1713 р. той самий Людовик, Король-Сонце, повертає Дорнік-Турне австрійцям - по умовам Утрехтського миру.

Та це була не остання спроба зробити Турне французьким: місто було в руках західних сусідів ще в 1745-1748 рр. та з 1794 по 1814 рр.

Собор Нотр-Дам в Турне

Кафедральний собор Пресвятої Богородиці - Нотр-Дам у Турне (Cathédrale Notre-Dame de Tournai)

З 2000 року ця сіра махіна - у списку ЮНЕСКО. (Сторінка собору в ЮНЕСКО. Ще одна сторінка собору Нотр-Дам). Катедральний собор в Турне - штука вражаюча, бельгійці впевнені, що це найгарніший храм в світі. Непідготовленого глядача Нотр-Дам в Турне може задавити (авторитетом). На щастя, непідготовлених глядачів в Турне немає - романо-готичного велетня видно за багато кварталів до середмістя.

Цифри промовисті: вежі піднімаються на 83 м, висота від підлоги до хорів собору - 58 м, висота трансепту - 48 м при довжині в 66,5 м і ширині 14 м, довжина нави - 48 м, ширина нави - 20 м, довжина храму - 134, а ширина - 36 м.

Такого кам'яного монстра швидко не збудуєш. А це ще й не перша сакральна споруда на цьому місці. В середині ІV ст., коли наші предки-слов'яни й гадки не мали про християнство і молилися Перуну з Дажбогом, тут вже стояв храм, пізніше поруч з'явився єпископський палац. Комплекс згорів під час пожежі - і в 1009 р. почали зводити храм, якому судилося прославити Турне. Найдавніші частини костелу - нава і трансепт. Їх звели ще до ХІІ ст. , і, зрозуміло, це романський стиль (інших тоді не було) - в його норманському варіанті з домішками варіанту рейнського. Коли вщухла чума, що лютувала в 1090 р., собор, ще в процесі побудови, став місцем паломництва. (Єпископ під час епідемії додумався зробити процесію навколо храму з ракою богоматері - і так співпало, що хвороба почала відступати). Башти, хори і бічні приміщення з'явилися до 1191 р. Після цього хори... зруйнували: за цей час мода в архітектурі змінилася - навколо панувала готика, і архаїчність катедри, ймовірно, не давала спокійно спати єпископу Готьє де Марві. Він хотів щось сучасніше. Готичні хори збудували вже в 1244-1254 рр. Вийшло ефектно і - несподівано - гармонійно. За це і місце в списку ЮНЕСКО. Готичні бічні каплиці були добудовані в 1325 р.

На зведення Нотр-Даму потрібні були кошти, і чималі. "Спонсором" костелу можна вважати французького короля Філіпа Августа. В оформленні Раки Богоматері брав участь відомий майстер того часу Ніколя де Верден (відомий також емалями, які він виконав для абатства Клостернойбург біля Відня, та фігурами пророків для Кьольнського собору). Його скульптури для релікварію (Châsse de Notre-Dame flamande) в Турне - новий ступінь у розвитку пластичного мистецтва. Ніколя де Верден залишить позаду жорсткі канони романської скульптури - під драпуваннями кам'яного одягу в святих вже вгадується тіло.

Заходиш досередини (наскільки пам'ятаю, безкоштовно) - і губишся комахою у кам'яному всесвіті собору. Тут мішанина стилів ще більш вражаюча: бічна брама прикрашена романськими скульптурами, стіни хорів спорудив у 1572 р. Корнель Деврієндт (Corneille Devriendt). Каплицю св. Луї (колишню каплицю св. Елевферія, 1299) прикрашає образ "Вихід душі в чистилище" пензля Пітера-Пауля Рубенса (1635). Вітражі готичної рози виготовлені в ХІХ ст. Шарлем Бенвіна і Ж.-Б. Капрон'є (Charles Benvignat J-B Capronier). Чималий орган - - 1854 р. (майстер П. - А. Дюкрок, P-A Ducroquet).

В скарбниці (а це вже точно за окрему платню) два барельєфи Богоматері і св. Елевферія, арраські гобелени XIV ст. та інші церковні шедеври. Скарбницю було пограбовано 19 лютого 2008 р. - викрали 13 найцінніших предметів, серед яких вісім чаш, два єпископських персня і три хреста.

Інші пам'ятки Турне

Храм св. Маргарити (Église Sainte-Marguerite, XIV ст.) в Турне, Бельгія.
Храм св. Маргарити (Église Sainte-Marguerite) в Турне, Бельгія.

Панорама з бефруа, 360 градусів.

Нотр-Дам - не єдина споруда в Турне, яка увійшла до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Напроти катедрального собору - 72-метрова вежа-бефруа (beffroi, початок будівництва - близько 1188 р., коли французький король Філіп Август дарував Турне права самоврядування - серед яких і право мати громадський дзвін). Стоїть собі, сама по собі, від усіх незалежна, за кілька євро можна забратися по 256 сходинках на її балкончик і пооглядати місто. Бефруа входить у жменю схожих бельгійських веж, які теж у Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (1999). Вежа використовувалась як оглядальний пункт - чи не горить де, чи не йдуть на місто вороги. В 1294 р. бефруа розширили - Турне зростало, висота була вже недостатня. Тоді ж, напевно, вершечки міні-веж навколо головного даху прикрасили скульптури солдатів, а на головній вежі всівся дракон, символ влади. Дракони також прикрашають башти в Іпрі та Генті.

В 1391 р. бефруа постраждала від пожежі, та невдовзі місто замовило нові дзвони на місце пошкоджених, а також позолочені прикраси для вежі: прапорці та знову ж таки дракон (тут видно, як затаскували його на вежу у 1914 р.). Найбільший дзвін (Банклок) зберігся з того часу. Карільйон з 43 дзвонів, що заливаються співом кожні 15 хвилин, додали в 1535 р.

В підземеллях башти була облаштована невелика в'язниця: в'язнів тримали тут до 1827 р.

Бефруа була грунтовно реставрована в середині ХІХ ст. та в 1992 р.

Біля собору і бефруа - ошатна трикутна головна площа Гран-Пляс (Grand'Place або Гроте Маркт), з фонтаном, котрий б'є просто з землі (асфальту, плитки - чорт, важко сказати правильно) і безліччю кафе. Більшість споруд на площі - відносно нові (Турне сильно постраждав в роки Другої світової). Трохи нижче від бефруа - музей гобеленів (мені потрапити не вдалося - в касі не було здачі з 50 євро. А я дуже хотіла :().

Найцікавіша споруда на площі - розкішні ренесансні Суконні ряди (такий от аналог краківських Сукенниць, 1610-1612). В центрі майдану - монумент войовничій княгині Кристині де Лялен - вона керувала обороною кальвіністського Турне в 1581 р. (я згадувала її вище). На Гран-Пляс виходить також приземкувата церква св. Квентіна, відновлена за старовинними кресленнями на місці одноіменного храму з ХІІ ст. Неподалік від храму - Красний форт (XVIII ст.).

Ратуші на Гран-Пляс немає. Але ратуша в Турне є - за кілька кварталів від майдану на південь, на місці колишнього бенедиктинського абатства ХІ ст.

Зберігся фортифікований міст через Шельду (XIII ст., Pont-des-Trous). З старих фортифікацій маємо ще кілька міських брам.

На вулиці Барре-Ст-Брі під №№ 12 і 14 (біля храму Сен-Брі) стоять два найстаріших приватних будинки в Європі (між 1175 і 1200 рр.) в романському стилі. На вул. Ієзуїтів (rue des Jésuites) можна побачити готичний будинок з ХІІІ ст. Ближче до вокзалу ледь не цілі квартали забудовані в стилі арт-нуво.

Храми Турне:

Костел св. Маргарити (1760, зведений на місці храму, який згорів у 1733 р.). Збереглася готична дзвіниця з XIV ст. Поруч в парку - залишки міських валів. Храм був покинутий у 1960-х роках. В 2004 р. його продали (так, в Бельгії торгують храмами. ага) з метою переобладнання споруди під суспільні потреби. Станом на 2009 рік - все ще напів-руїна.

Костел св. Жака де Турне (ХІІІ ст.) в стилі "скальдічної" готики з яскравими фресками XV ст.

Костел св. Марії Магдалини (ХІІІ ст.) - з високою готичною вежею.