Brinje - Бріньє
21 вересня 2008 року.

Де це:  за 35 км від Госпіца, в жупанаті Ліка-Сенй, в якомусь кілометрі від автобану, що перетинає всю Хорватію, неподалік перевалу Капела.

Що це: поширене для Хорватії і не відразу зрозуміле для нас явище: конгломерат сіл. Себто Бріньє - не одне містечко, а муніципалітет, в який входить крім самого Бріньє (як найбільшого населенного пункту, аж 1 700 жителів) ще села Глібодол (41 житель), Єзеране (чуєте, чуєте цю слов'янську однокореневу єдність? :о) 375 жителів), Кріж Камениця (286 ж), Кріжпольє (майже Крижопіль! 655 ж), Летинац (222 ж), Ліпіце (254), Прокіке (а це вже якось не по-нашому, не по-слов'янському, 122 ж), Рапайн Кланац (10 жителів, всього), Стайніца (301 ж), Водотець (98 ж) та Жута Локва (37). Отак потрошки-потрошки Бріньє і набирає свої понад 4 тисячі мешканців. Вже солідніше.

Що дивитися: залишки замкової готичної каплиці! Саме містечко колись з'явилося саме завдяки фортеці Соколац (Sokolac). Так-так, названа фортеця була саме іменем гордих хижих птахів - кажу ж, слов'яни, брати по крові, слова схожі. Навіть на гербі містечка є зображення сокола.

Готична каплиця св. Мариса (XIV ст.) в Бріньє є однією з найкраща збержених у Хорватії уламків тієї епохи. За Середньовіччя гарно укріплене місто Бріньє належало вельможам з родів Франкопанів та Горянських.

До речі, тунель поблизу Бріньє було визнано найкращим тунелем Європи 2007 року. Я й не знала, що серед тунелів теж проводять конкурси краси.

Окрема подяка Марті Мальованій за те, що зупинку на обід зробила саме тут. Був шанс побачити в Хорватії щось ще на закуску.

Каплиця: