Страдч
З польського тижневича Przyjaciel Ludu за 1841 р. Гравюра Б. Ж. Стечинського "Частина печери у Страдчі".

Печери не для спелеологів

Координати:  49°53′38″ пн. ш. 23°45′57″ сх. д

Центр релігійного туризму на Львівщині, що б ви про це не думали. Бо тут - печерний монастир ще з князівських часів. Це в нас на Поділлі такого добра вдосталь, а на Львівщині печерні старовинні скити - скоріше дивовижа. Конкретно цей (начебто відомий ще з ХІІІ ст. як "Печера Домажирова") прорився на північному схилі гори над річкою Верещицею неподалік від села Страдч. На горі мав бути укріплений град. Загальна довжина підземних ходів у Страдчу вже тоді була більш як 270 м, а келіївіддаляло від сонця 20 м грунту. Монастир діяв до XIV ст., а перший її опис був зроблений у 1841 р. в польському "Приятелі Люду".  Зараз біля печери є дошка про те, як у 1243 році під час битви війська князя Ростислава з татаро-монголами було вбито понад 2 тисячі людей, які заховалися у печері. Ченців вбили теж. Що в цей час робив Рослислав, дошка не повідомляє.

Cаме село Страдч відоме з початку XV ст. Під роком 1416 вже згадана сільська церква. Вона не збереглася - існуючий зараз храм Успення Богородиці походить з 1795 р. Святиня стоїть трохи вище за печеру.

Початок ХІХ ст. З альбому А.Ланге "Zbiór naypięknieyszych i nayinteresownieyszych okolic w Galicyi: Sammlung der schönsten und interesāntesten Gegenden von Galizien".
Страдч, початок ХІХ ст. З альбому А.Ланге "Zbiór naypięknieyszych i nayinteresownieyszych okolic w Galicyi: Sammlung der schönsten und interesāntesten Gegenden von Galizien".
Страдч у травні 2006 р.
Stradcz – wieś w rejonie jaworowskim obwodu lwowskiego