Асканія Нова
Лебеді на ставу в Асканії Новій. Фото близько 1930 р.
Лебеді на ставу в Асканії Новій.

В Асканії-Новій можна влаштувати розкішне південноукраїнське фотосафарі: тут мешкає 2250 видів тварин.

Коли у липні 2009 р. вся планета обирала сім нових природних чудес світу, українці вболівали за власного кандидата: біосферний заповідник “Асканія-Нова”, що на Херсонщині. І хоча наш кандидат не потрапив до сімки лідерів, зате зайняв гідне 14 місце серед всіх національних парків, пущ та резервацій Землі. А серед національних парків Європи унікальна ділянка українського неораного степу посіла п’яте місце!

Степове диво

Степ. Безкрайнє море ковилів у межиріччі Дніпра та річки Молочної, що тягнеться від Запоріжжя до Сиваша, від Мелітополя до Херсона. Колись цими посушливими землями ходили навантажені сіллю воли чумаків. Великий Чапельський під (“під” означає низинне місце) був справжньою оазою цієї степової пустелі. Навесні він зеленів свіжою травичкою, давав прихисток зграям перелітних птахів. Сьогодні Великий Чапельський під є найбільшим із трьох масивів біосферного заповідника “Асканія-Нова”.

А починалася історія заповідника так: у 1828 році російський цар Микола І продав незаселену ділянку степу № 71 (якраз навколо Чапельського поду) Фердинандові, саксонському герцогу Ангальт-Кетену. Ділянка мала площу 47 тисяч десятин (близько 51 тисяч га), і за кожну десятину герцог сплатив усього по… 8 копійок. Такі велетенські наділи були потрібні амбітному герцогу для розведення овець-меринів, шерстю котрих він мріяв забезпечити всю Росію. На честь предків – дворянського роду Асканіїв, – він перейменував Чапельський під на Асканію-Нову.

Запрошені Фердинандом жителі Ангальт-Кетенського герцогства потяглися сюди через пів-Європи разом зі своїми отарами й пожитками: на нових місцях їм обіцяли звільнення від податків і військової служби. Та в 1856-му герцог визнав експеримент з підкорення степу економічно невдалим – і продав маєток німецькому підприємцю Ф. Фейну.

Невдовзі підприємець видав доньку за свого ділового партнера, дворянина Й. Фальца. Так Асканія-Нова отримала нових власників: родину Фальц-Фейнів.

Один із них, Фрідріх Едуардович Фальц-Фейн (1863-1920) з дитинства захоплювався тваринним світом. Саме він розбив серед степу ботанічний сад та влаштував тут зоопарк. Засушливий степ, де інколи дощу чекали роками, він підкорив, влаштувавши у 1887 році першу в Південній Україні артезіанську свердловину. Наступного року до мешканців баронського зоопарку (ведмідь, олень, косуля, заєць, 32 види птахів) приєдналися заморські сусіди: три антилопи, кілька кенгуру й пару нанду. Парк приваблював як відвідувачів, так і біологів та зоологів, котрі прибували сюди для досліджень.

Асканія Нова

Уже наприкінці ХІХ ст. Фальц-Фейн розумів унікальність останньої ділянки ковильного степу в Європі – й частину свого маєтку залишив недоторканою, забезпечивши охороною. Навіть в еміграції Фальц-Фейни слідкували за подіями в колишній вотчині, переживаючи за долю степу та його мешканців.

Зараз 11054 гектари заповідника відведено під ковил-степ, якого ніколи не торкався плуг. Особливо вражаюче степ виглядає влітку та на початку осені, коли вітер грається ковилою, збурює її сивими хвилями. Загалом в Асканійському степу проростають понад 400 видів трав і квітів, 85 з яких – ендеміки. Навесні територія заповідника перетворюється на живий килим з тюльпанів, ірисів та гіацинтів.

У 1919 році Асканію-Нову було проголошено національним парком. Пізніше на його основі почав діяти Інститут акліматизації і гібридизації тварин ім. М. Іванова. Тут і досі виводять більш витривалих і пристосованих до спекотного клімату овець, корів та свиней.

Туристи ж приїжджають сюди за іншим: велику частину заповідника займають пасовища диких тварин. В Асканії-Новій можна влаштувати розкішне південноукраїнське фотосафарі, адже в заповіднику мешкає 2250 видів тварин! Тут вам сайгак і антилопа орікс, американський бізон і лама, шотландські поні й антилопа куду, африканський буйвол і зебра, страуси й блакитні гну. Гордість заповідника – численні стада коней Пржевальського, яких в Асканії-Новій розводять з 1899 року. А в прекрасному парку площею в 200 га можна побачити близько 150 видів дерев і кущів: ясени, білі акації, дуби, кримські сосни, гостролисті клени. Для орнітологів тут справжній рай: лебеді-крикуни, фламінго, фазани, павичі, жайворонки, степовий лунь, куріпки, дрохви, журавлі – всього понад 270 видів птахів.

У 1985 році спеповий заповідник “Асканія-Нова” занесено до Всесвітньої мережі біосферних заповідників Програми ЮНЕСКО “Людина і біосфера”. На території Асканії збереглися скіфські кургани, їх спокій охороняють древні кам’яні ідоли-баби. А ще тут проводяться регулярні екскурсії на будь-який смак: можна відвідати зоопарк, дендропарк, проїхатися територією на конях або мікроавтобусом.

Сьогодні найстарішим нащадком роду є племінник фундатора заповідника Асканія-Нова – барон Едуард Олександрович фон Фальц-Фейн (1912 р.н.). У 1936 році він оселився в князівстві Ліхтенштейн, де і нині мешкає на віллі “Асканія-Нова”.

У жовтні в заповіднику буде урочисто відкрито бронзовий пам’ятник його засновнику, барону Фрідріху фон Фальц-Фейну. Гарний привід приїхати в Асканію-Нову!

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Фламінго в Асканії-Новій. 1932р.

Проїзд із Києва: Потягом у напрямку Херсона до залізничних станцій Нова Каховка (75 км), Новоолексіївка (74 км) або Армянськ (60 км).

Адреса біосферного заповідника “Асканія-Нова” імені Ф.Е. Фальц-Фейна:

Херсонська обл., Чаплинський р-н, смт Асканія-Нова, вул. Фрунзе, 13,

тел.: + 38 05538 612 32, +38 05538 612 86. Вебсайт: ascania-nova.org

Туристичний сезон: з 25 квітня до 10 листопада.

Ціни: Квиток до зоопарку та заповідника коштує 15 грн. Екскурсія мікроавтобусом – 35 грн. Степове сафарі на бричці (за попереднім замовленням) – 120 грн.

Де зупинитися: Поблизу заповідника працюють готелі “Канна” (www.askania-nova-kanna.com.ua, номери від 250 грн) і “Асканія-Нова” та кемпінг “Фортуна”, тел.: +38 05538 615 86 (від 35 грн).