Богородчани
Домініканський монастир у Богородчанах. Вид з неба. Політ нашим Фантомом 24 червня 2017 р.
Домініканський монастир у Богородчанах. Вид з неба. Bohorodczany. Bohorodchany
Кляштор домініканців у Богородчанах. 2017 р. Зараз там музична школа і якісь установи.
Кляштор домініканців у Богородчанах. 2017 р.
Домініканський монастир в Богородчанах. Стан після зруйнувань у 1916 р. Фото з 14 тому "Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego" (Краків, 2006).

Карта

Приємне прикарпатське містечко (і давнє - відоме з 1441 р., коли воно було власністю Яна з Бучача). Населення - близько 8 тис. чоловік (у 1959 році було всього 2,3 тис. чоловік). До Івано-Франківська звідси всього 18 км.

Містечко пролітаєш на машині на одному подиху, ледве встигнувши помітити будиночок, схожий на ратушу, та попросити пригальмувати біля величезного як на поселення Маріацького (бо ж Марії присвячений) домініканського костелу з келіями.

Костел було зведено в 1742 р. До того був храм-попередник з 1691 р. - дерев'яний. Гроші на нього дала графиня Констанція з Трусколаських Потоцька, вдова великого підскарбія коронного Домініка Потоцького. Цей могутній рід володів Богородчанами ще з ІІ половини XV ст.

Вже в дерев'яному костелі у головному вівтарі знаходився образ коронованої діви Марії (на лівій руці - дитина, у правій - скіпетр), який віруючі вважали чудотворним. Розміри ікони - 110 на 76 см, вона написана на полотні. Прочани йшли і йшли в сподіваннях на диво, дерев'яного костелу було для всіх замало. В 1742 р. на гроші Станіслава Коссаковського, зятя згаданої вище Констанції, зводиться мурована святиня, в головний вівтар якої і переносять з шаною образ Мадонни.

Після того як Прикарпаття загарбав Радянський Союз, ікону в 1944 р. було вивезено з краю домініканцем Каетаном Косятим. 30 років образ переховували в кляшторі в польському (а колись - українському) місті Ярослав. З 1974 року вона зберігається в Корбелові (Кorbielow). Іронія долі: на 1941 р. планувалося велике свято на честь 250-річчя ікони, її мали коронувати папськими коронами. Не судилося - війна.

Палати духівництва та келії виникли дещо пізніше за храм - в 1762 р. В 1904 р. костел було реконструйовано. Храм сильно постраждав в часи Першої світової війни. Відбудова комплексу тривала в 1928-1933 рр.

Не так давно, у вересні 2016 р., в Корбелові виготовили копію "чудотворного" образу і відправили на Прикарпаття - на замовлення греко-католиків з Богородчан.

В середині ХІХ ст. Богородчани та околиця перейшли у власність графа Рудольфа Стадіона. В ті часи поселення, де проживало понад 4 600 чоловік (з них 43 % - євреї), було садибою староства.

Чим ще цікаві Богородчани?

Центр Богородчан з неба. 2017 р.

Містечко - батьківщина О.Гірника (1912-1978), який вчинив акт самоспалення на Тарасовій горі в Каневі на знак протесту проти утисків прав українського народу. На його честь встановлено пам'ятний знак.
Саме в Богородчанах, в мiсцевiй церквi, зберiгався з кiнця XVIII ст. славнозвiсний iконостас iз Скиту Манявського - визначна пам'ятка образотворчого мистецтва (1698, 1705), створений у скитi групою майстрiв-живописцiв, яких очолював Йов Конзелевич (1667-1740). Власне цей іконостас вважається зразком високохудожньої пам'ятки. Шедевр сьогодні зберiгається у Львiвському музеї українського мистецтва.

Чому цей високохудожнiй твiр названо Богородчанським iконостасом? Пiсля лiквiдацiї скиту Манявського в рамках секуляризації Австрійської імперії (8 вересня 1785 року) його майно було розпродано й вивезено. Богородчанська громада в час розпродажу монастирського майна купила iконостас iз скитської церкви Воздвиження за 60 злотих, перевезла в Богородчани i помiстила в мiсцевому храмі. Живописний шедевр зберiгався тут з 1785 по 1813 рiк (128 років). Гуцули врятували цю безцiнну пам'ятку, в той час коли iншi речi скиту пропали без слiдів.

По одному або по два образи знаходилися в сусiднiх церквах, наприклад, в Монастирчанах, Марковi, Солотвинi. До католицького костелу в Солотвинi перевезено один скитський дзвiн. Сама церква Воздвиження зі скиту перевезена була в Надвiрну, а надгробна плита засновника обителi Йова Княгиницького та iгумена Теодозiя передана до церкви в Марковi, звiдки її передано в iсторико-архiтектурний музей в Манявi, де вона виставлена в постiйнiй експозицiї музею.

В 1913 роцi Богородчанський iконостас було вислано у Вiдень на реставрацiю, а тим часом церква в Богородчанах згорiла в перiод першої світової вiйни. На щастя, iконостас зберiгся i був перевезений у Львiвський музей українського мистецтва.

Старі Богородчани (1938 р.)

Зараз на світлині впізнається лише костел.