Олександрія
Театр в Олександрії.

Населення:  96 900

Телефонний код: 052 35

Карта  Карта міста

Відстань до Кіровограду: 75 км.

Від назви міста віє степовими вітрами і згадуються масштабні кінострічки про Олександра Македонського. Та великий давньогрецький полководець немає з цим містом на Кіровоградщині нічого спільного.

Місто лежить у межиріччі річок Інгульця і Березівки, майже в центрі України.

В 1746 р. стара російська карта фіксує на місці сучасного міста козацький зимівник Усівку (Вусівку), заснований запорожцем Усом. В 1755 р. сюди приїжджають вихідці з Сербії, які перейменовують Усівку в Бечею (Бечу) — за назвою їхнього рідного міста. На місці зимівника зводиться фортеця, призвана захищати ці землі від татарських набігів. В її гарнізоні служать не лише українці й росіяни, а й болгари, румуни, хорвати, серби. З часом більшість їх асимілювалася серед місцевого населення. А вже в 1784 р. з’являється сучасна назва поселення. Щоправда, контраст між звучним ім’ям і селом, яким була на той час Олександрія, був завеликим.

Лише прокладення через поселення залізниці в 1869 р. сприяло перетворенню заштатного сільця, де люди займались вирощуванням худоби та баштанних культур, на справжнє місто. Місто стояло на перетині торгових шляхів з Одеси і Петербургу, з Криму і новоросійських земель. На початку ХХ ст. тут почали добувати буре вугілля, хоча справжній розквіт вугледобувної галузі припав вже на радянські часи. І зараз Олександрія — шахтарське місто (10 підприємств для видобутку бурого вугілля). А ще — місто машинобудівників.

В 1919 р. Олександрія була центром повстання отамана Григор’єва.

З Олександірєю пов’язані долі козацького філософа Семена Климовського (автора пісні «Їхав козак за Дунай»), декабристів Івана Сухинова і Олександра Пєстова, славіста Дмитра Чижевського, актора Гната Юри, письменника і драматурга В.Біль-Білоцерківського, художника Б.Йогансона. Тут народився льотчик-космонавт Леонід Попов.

В місті працюють Державний краєзнавчий музей, Державний музей Миру, дитяча філармонія.

І ще раз театр