Жидачів

Костел в Жидачеві. 12.08.06

Костел в Жидачеві

Я була в цьому місті завдяки Алєксу і Лєні Яворським. Але - вже глибоко ввечері, тому не все бачила, а що бачила, було досить... гм.. романтичне. Ну ось як костел на фото вгорі. Костел був найцікавішим об'єктом - від жидачівського замку все одно нічого вже не лишилося.

Католицька парафія в Жидачеві була утворена ще в 1301 р. В той час храм був дерев'яний, а оточував його цвинтар. Відомо, що в 1387 р. король Владислав Ягелло дарував жидачівському костелу село Рогізно. В 1415 р. брат короля, Свидригайло, який володів цим краєм з 1403 р., оздобив місцевий храм.

В 1602 р. споруджується мурований храм. Його головний вівтар, присвячений успінню діви Марії, було консекровано 12 жовня 1612 р. З того часу зберігся вишуканий різблений вхідний портал святині, фундований жидачівським старостою Золчинським.

Наступний раз костел в Жидачеві увійшов в історію вже в 1676 р., коли Ян ІІІ Собєський, готуючись до війни з турецькими загонами Ібрагіма Шайтана, став біля міста табором. Бої тривали майже місяць, вирішальною стала битва від 17 жовтня 1676 р. Король підписав з турками мирну угоду, відібрав 12 000 полонених, яких гнали в ясир та відслужив урочистий молебен з приводу перемоги саме в костелі Жидачева.

В радянські часи було розвалено вежу костелу, знищено вівтарі, орган та амвон, замальовано всі фрески та викрадено всі, крім найменшого, храмові дзвони. Костел слугував спочатку як склад меблів, потім як... автобусна станція з невеликим баром, нарешті - музей.

У 1989 р. храм повернули місцевій римо-католицькій парафії, 11 листопада 1989р. його освятив кардинал Мар'ян Яворський.

Ще ілюстрації.

Портал з 1612 р.
Костел ан фас.
Жидачів архівний.

Портал Успенського костелу з 1612 р. Костел ан фас. А це не костел, а вже неіснуюча синагога в Жидачеві. Хай буде.