Цвітова
Каплиця авторства Лаврентія Дайчака у Цвітовій. Жовтень 2000 р. Тоді ще були вітражі.
Позаду видно ще не умучену пластиком дзвіницю Миколаївської церкви.

Карта.

Село (450 жителів) на кордоні Франківської та Львівської областей. Калуський район. Поруч стоять дерев'яна церква і колишня римо-католицька каплиця. Коли на сайті у 2001 р. з'явилася сторінка про село, я називала споруду "костелом", хоча до цього рангу вона так і не доросла. Та й каплицею її можна вважати досить умовно. В 2000 році мене вразили вітражі на промислово-соціалістичну тематику: за совєтів тут працював сільський музей.

Коли була у Цвітовій вдруге у червні 2018 р., ніяких вітражів у вікнах вже не побачила. Зате побачила шикарну мозаїчну автобусну зупинку радянських часів - поки що тримається, старенька.

Тризрубна одноверха церква, сусідка каплиці, носить титул св. Миколи і стоїть на місці своїх попередниць з 1680 та 1736 років. Існуюча приземкувата святиня постала у 1863 р. І храм, і сусідня дзвіниця паряться у пластику.

Тепер давайте про каплицю.

Лаврентій Дайчак створював неймовірної гармонійності храми. На Галичині їх чимало: це Єлиховичі і Туркотин, Криниця і Полівці (ці, щоправда, на Поділлі) - та інші споруди (гугліть, на сайті їх трохи є). Цвітова - теж його дітище. У 1937 р. Роман Смоленський подарував пробоству у Цвітовій ділянку землі - і пообіцяв збудувати там на власні кошти римо-католицьку святиню. Дайчак швидко виготовив проект - і вже у тому ж 1937 р. роботи закипіли. І кипіли аж до лихоносного 1939 р. Коли почалася Друга світова, каплицю вже звели, але не потинькували і не встигли посвятити. У 1944 р. вежа споруди перенесла артобстріл. До 1950 р. святиня, у котрій так нічого священного і не відбулося, стояла пусткою, а потім в ній зробили колгоспний склад. Дзвін з башти тоді було знято - так він десь і пропав. З 1971 р. у каплиці діяв історико-етнографічний музей. Десь тоді було розібрано хорову емпору та замуровано головний вхід.

Проект для Цвітової Дайчак виготовив швидко, бо він не був оригінальним. Хоча Катаржина Божезіна, авторка статті про каплицю у Цвітовій у 10 томі "Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego". пише і дивне: нібито близнюки каплиці були у Чайковичах і Зубреці на Бучаччині, в Бабині на Волині та в Залуччі Снятинського району. Про Бабин нічого сказати не можу, а от Зубрець і Залуччя ну взагалі на каплицю з Цвітової не схожі, причому нічим. Пані Бржезіна аргументує це тим. що все це споруди зального типу, до котрих приліплена вежа - ліворуч у Цвітовій та Чайковичах, праворуч в інших храмах. Крім того нібито на всіх цих будівлях вежу вінчав от такий парафраз краківського Маріацького костелу, який зберігся у Цвітовій (у Залуччі чи Зубцю взагалі ніяких башт-дзвіниць близько немає).

Хіба ж не красуня?

Мозаїчна зупинка у Цвітовій. Червень 2018 р.

Проект Л. Дайчака. 1937 р.
Проект костелу в Цвітовій Л. Дайчака. 1937 р. з 10 тому Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego
Смітники тут круті
Смітники у Цвітовій круті