Жуків
В жовтні тут неймовірно гарно. Жуків, церква Івана Богослова (1803)? 21.10.2018
В жовтні тут неймовірно гарно. Жуків, церква Івана Богослова (1803)
Пам'ятник Богдану Лепкому в Жукові

Широта 49.516, довгота 24.94.

Жуків - село велике, ще й поруч з Бережанами. Тут живе понад 900 чоловік. Відомий Жуків з 8 лютого 1420 р.: тоді поселення отримало міські права.

Збереглася дерев'яна триверха церква Івана Богослова (1803), перевезена з сусіднього Нараєва. В ній в 1880-х роках правив батько письменника Б. Лепкого Сильвестр Лепкий (збереглась могила священника, а на будинку, де мешкала родина Лепких, в 1992 р. встановлено меморіальну дошку). Дзвіниця поруч з храмом - теж дерев'яна. На церквоному дворі - статуя богородиці, на постаменті напис: "В честь матері божої, яка явилась тут, в Галичині, і спасла український народ!"

В селі встановлено пам’ятники Б.Лепкому (1991) і Т. Шевченку (1912, відновлено 1967 р.).

Нова велетенська церква