Заставці
Церква Різдва Богородиці в Заставцях, 24 листопада 2009 р.
Церква Різдва Богородиці в Заставцях,

Широта 49.598, довгота 27.632.

Село, яке фактично перетворилося на передмістя Старої Синяви - від райцентру Заставці відділяє лише річка Іква. 1200 жителів.

Чимала мурована церква Різдва Богородиці (ХІХ ст.) непогано проглядається ще з Старої Синяви: храм зведено на невеликому пагорбі. Церква є пам'яткою архітектури місцевого значення. Поруч зі святинею - сільська школа. В давні часи Заставці (тоді Заставля) були частиною Синяви.

За одними даними, церква зведена в 1867 році. Але є факти, що суперечать цій версії. 21 вересня 2007 року Заставці гучно відзначали 200-річчя церкви.

Первісний дерев'яний храм на цьому симпатичному місці стояв ще здавна. В 1796 р. на місці триверхої церкви-попередниці було зведено дерев'яну капличку. В 1807 році стараннями княгині Ганни Радзівілл, священика Федора Савкевича і жителів Заставців зведено мурований однокупольний Різдво-Богородичний храм.