Зашків
Руїни костелу (а може, млина?) та церква в Зашкові.
Kosciol w Zaszkowie
Cerkiew w Zaszkowie

Карта

Маленьке село біля траси з Новосілок на Поморяни, перед Вишнівчиком. Фактично з дороги видно лише кілька хаток за ставом та бляшаний купол церкви між дерев. Алекс та Лєна Яворські не полінувалися підвезти галасуючу Блеку до Зашкова - бо Блека побачила дерев'яну церкву, а це ще ТОЙ каталізатор.

На Львівщині є ще один Зашків, в Жовквівському районі. Значно більш відомий: то батьківщина провідника ОУН Євгена Коновальця. Туди з'їжджаються пластуни та патріоти. Сюди, здається, не приїжджає ніхто. Та й живе менше сотні чоловік...

А село ж давнє - на це навіть назва вказує (власні назви на -ів були характерні для Галичини в ХІІІ ст.). Перша згадка в документах відноситься до 1350р.

Церква, до речі, гарненька, не дивлячись на дурнувату одежину з бляхи. Форми - вишукані. Місце - видне. Дороги до храму (такої, щоб от взяти, і на машині) - нема. Лише стежки оперізують храм на сільському цвинтарі. Пробувала розпитати двох жінок, що живуть по сусідству з церквою, що за храм та коли збудований. Все, що сказали - "Церква стара". Не густо з інформацією... Вже пізніше з'ясувала: Параскевська церква зведена в 1890 р.

Біля в'їзду в село - руїни малоцікавого костелу (ймовірно, був збудований між 1936 та 1939 роками -якщо це взагалі костел. Не виключаю, що це розвалини старого млина).

Ще фото:

Різні ракурси церкви в Зашкові.