Zamość - Замостя
Zamość. Ідеальне місто Замостя - шедевр Ренесансу і окраса Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ідеальне місто Замостя - шедевр Ренесансу і окраса Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Так само вражала бездушною холодною красою Снігова королева.

Місто з циркулем замість душі

Синагога в Замостю. 28 квітня 2012 р.

Польське місто в Любельському воєводстві. 66 т.ж. З 1992 р. - в списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Координати:  50°34′00″ пн. ш.23°16′00″ сх. д.

До надгробної плити Яна Замойського - всій у бронзових обладунках, сагайдаках і барабанах - у замостьській катедрі не кожен дійде. Власне, в цьому великої потреби і немає. Іоан Замойський (так він сам себе величав), королевський секретар; меценат і філолог, гетьман великий коронний, син Анни Гербурт з Міженця, влаштував собі крутіший пам'ятник ще за життя. Льодяної краси Замостя, закладене на голому місці в 1580 р., - кращий монумент гарячому магнатському серцю.

Ринкова площа у Замостю - надзвичайної фотогенічності. Як і синагога чи брутально розцяцьковані ліпленням вірменські кам'яниці поруч з розкішною ратушею. Тут також є залишки фортів, кілька костелів, житлова забудова, замостьська академія, перед якою гарцює на скакуні творець міста - і це, власне, ВСЕ. Ну зовсім все. З усіх інших сторін до старого міста впритул наближаються нові квартали з сучасними будинками і не менш сучасними храмами. Наближаються, але кордон не переходять, тримають шанобливу дистанцію, підкреслену ровами, шанцями російської епохи і зеленими оазами Плантів, міського парку та Малпих Гаїв.

До речі, половина житлового фонду міста - приватні будинки, тому певні пасторальні моменти траплятимуться тут досить часто.

Zamość est une ville en Pologne orientale, aux confins du plateau de Lublin et du Roztocze, Zamość est en bordure de la rivière Labunka
Zamość (Zámostí; Zamosch) je okresní město na východě Polska

У катедрі

Тому загально-європейські мрії про затишні кривенькі вулички, про несподівані знахідки якихось шедевральних будиночків за 200 метрів від ринку - облиште, це не про Замостя. Для затишності потрібна довга історія, а не воля магната. Замостя творилося за допомогою циркуля - і до цього часу викликає екстази у архітекторів і мистецтвознавців. Ось воно, ідеальне місто Ренесансу - живе і майже незмінне з часів свого заснування. Звичні ж туристи можуть бути дещо приголомшені казарменістю загального враження: вулиці, що вишикувались за командою, Ринок рівнесенько 100 на 100 метрів, все чітко і ясно.

Архітектор Бернандо Морандо (Bernardo Morando, його кам'яниця збереглася напроти ратуші) постарався і зліпив з глини і каміння найбільшого голема світу. Палац Замойських - голова. Хребет - це вулиця Гродзька. Плечі - дві поперечні вулиці (Сільна і Б.Моранда, відповідно на північ і на південь від ринку. На плечах вони несли кожна свій базар: ринок Сільний і ринок Водний - Морандо вважав їх бебешками міста-голема). Руками і ногами пана Замостя слугували бастіони.

До наших часів Замостя дійшло з цілим організмом, але майже без рук-ніг: їх висадили в повітря російські вояки ще у 1866 р. Збережені бастіон VII (у назвах теж холодна бездушність) і два надшанця дають уяву про укріплення міста (в одному з надшанців в російські часи була в'язниця).

Але навіть попри вирахуваність серце міста - маньєристично-барокова ратуша - прекрасна, прекрасна, прекрасна. Навколо цього дива вишикувались кам'яниці з підсіннями (корисна штука у часи спеки чи дощу). Самі-пресамі - вірменські різнокольорові будиночки з XVII ст. (в кафе біля них подають страви вірменської та місцевої кухні. Місцева кухня поважає гречану кашу). Академія Замойська - винуватиця того, що трубач на ратушній вежі сповіщає про себе лише на три, а не на чотири сторони світу. Краків обійдеться без сигналу - так гоноровий Замойський виплюснув свою образу на те, що столиця вважала його Академію банальною школою, а не університетом.

Академія і зараз є учбовим закладом - тут розмістилися ліцей і вища школа. Серед храмів міста - дивний і велетенський францисканський костел (XVII ст.), з того ж часу походить і бароковий храм св. Катерини і ренесансно-барокова уніатська церква св. Миколая. З початку XVII ст. збереглася синагога в мавританському стилі (1610-1620). Збереглися міські брами - Львовська, Любельська, Щебржеська, Ротонда Замойська.

Катедральний костел апостола Фоми був також фундований Яном Замойським і також збудований Бернардом Морандо. Італійська традиція храмів XV-XVI ст. тому тут досить відчутна. Щоправда, в часи Замойського святиня була лише колегіатою (центром дієцезії Замостя стало аж у 1992 р.). Освячено храм у 1637 р., в російські часи перебудовано в стилі класицизму (1824-1826) під керівництвом генерала Й. Маллет-Маллетського, який займався розбудовою замостянської твердині. Саме тоді з будівлі зникли герби Замойських і деякі прикраси інтер'єру. 45 метрів завдовшки, 30 местрів завширшки - це не просто розміри костелу. Храм став міні-копією самого Замостя - зменшеною у 15 разів. Пізньобароковий вівтар з'явився на місці попередника у ІІ половині XVIII ст. Храм налічує дев'ять каплиць. Біля вівтаря - каплиця Замойських з надгробною мармуровою плитою пана Яна. Храмовий 25-голосний орган (1896) виготовлений львівським майстром Яном Шлівінським.

Місце під будинкі вірменських купців визначив сам Ян Замойський. Після того, як вірмени покинули місто, будинки належали багатим єврейським родинам, а зараз є власністю держави. Тепер маємо п'ять чудових маньєристських кам'яниць: жовта (вул. Вірменська, 22) "Під Мадонною" колись належала Солтану Сахвеловичу, а зараз тут художня галерея. Блакитна  (вул. Вірменська, 24) - "Під подружньою парою" або Сапфірна (зараз музей міста). Червона  (вул. Вірменська, 26) - "Під янголом" або "Під Львами", вона ж - Бартошевичів (1632-1634) - головний вхід до музею. Темножовта (вул. Вірменська, 28) - кам'яниця Рудомічівська, значно скромніша за сусідок. Тут теж музей. Кам'яниця Вілчковська - це вул. вірменська, 30, ріг з вул. Сільною - остання з резиденцій міського музею.

Не плануйте на Замостя цілий вікенд - на те, щоб оббігти всі-всі-всі пам'ятки замостьської "старувки", вам знадобиться від години до двох (в залежності від власної вашої швидкості). На відвідання музеїв і храмів накиньте ще кілька годин. Якщо вирішите зупинитися тут з ночівлею, тримайте дві поради:

1) на booking.com все буде дешевше, ніж на рецепціях;

2) Готель Orbis Zamojski через дорогу від ратуші (вул. Г.Коллонтая 2-6) - чудовий вибір, ми були задоволені.

Так само радила б не боятися кафе на ринковій площі - ціни там досить демократичні попри пафосність місця.

Якщо ви, як і ми, добираєтесь сюди автобусами з Любліна, попросіть водія зупинити вам якомога ближче до старувки - пішки від автовокзалу буде чималий кавалок.

Zamość. Ідеальне місто Замостя - карта

Карта середмістя

Старе Замостя - ще з газоном
Замосць - идеальный город Польши

На Ринку був газон

Вірменські кам'яниці у Замостю

Вірменські кам'яниці

Замостя. Поруч з францисканським - дві міські брами

Поруч з францисканським - дві міські брами

Замостя. Бастіон VII
Замостянський надшанець.

Бастіон VII і надшанець.

Zamość (Zamoscia, Замостя, זאמאשטש) – miasto na prawach powiatu, położone w południowej części województwa lubelskiego

Кам'яниця

Палац Замойських