Горішнє Залуччя
Я 11 років не могла ідентифікувати один костел, сфотографований у квітні 2001 р. на Прикарпатті. В жовтні 2012 р. з'ясувалося, що це було Горішнє Залуччя.
Załucze. Горішнє Залуччя. Закинутий костел. Залучье

1,2 тис. жителів.

Карта

Всі цікавинки Горішнього Залуччя зібралися до купки, так що на огляд їх піде зовсім небагато часу: от стара мозаїчна зупинка, яка лущиться, як шкіра блондинки після засмаги, от закинутий костел з невиправдано-довгою (тим і запам'ятається) сигнатуркою, от церква, вся в блясі - як учасник райцентрівського клубу "Лицарсько-Бургундська Хоругва Лицарства", який приїхав на фестиваль до Хотина і дуже собою пишається.

Костел, який я пам'ятала так довго і так не могла знайти, звели у 1876 р. - Криштофовичі, звичайно ж. Вони володіли місцевими угіддями і мали маєток в селі (тепер це Долішнє Залуччя, але де там ті кордони?). Ховали Криштофовичів тут же, у крипті.

В 1937 році невелику святиню розбудували, вона отримала планування у вигляді латинського хреста. Ярузельські мали грандіозні плани, в 1938 р. освятили навіть кутний камінь під новий костел поблизу вокзалу (це зараз Хутір-Будилів, станція Снятин). Не судилося.

Зараз ані кам'яного головного вівтаря, ані дерев'яного ретабулуму, ані навіть дерев'яної дзвіниці на три дзвони. Пусто, тихо і віє смертю.

Якось трапилося фото храму, в якому відразу опізнала костел із Горішнього Залуччя, тільки от храм був чомусь доглянутим і побіленим. Невже католики знайшлися? Упс, та це не Залуччя, це буковинський Банилів з-під Вижниці. Проект - це помітно - практично ідентичний. Робота одного майстра?

З церквою ось яка закавика: у каталозі В.Слободяна значаться в Залуччях два храми (?): Собору Богородиці з 1868 р. у Горішньому і Миколаївська (1830) у Долішньому Залуччях. Насправді на сайті Снятинської єпархії церква з Горішнього Залуччя подана як Миколаївська з 1830 р. Де подівся храм Собору Богородиці, я не знаю.

Церква в добляшаний період:

Миколаївська церква (1830) у Залуччі на початку ХХ ст. З книги "Українське мистецтво" Вадима і Данила Щербаківських (Київ, 1913, перевидання: Харків, 2015, видавець Савчук О.О.).

Зупинка опадає смальтою.
Горішнє Залуччя. Австобусна зупинка. Через дорогу вже нова і нецікава