Вирівка
Покровська церква в селі Вирівка під Конотопом. 29 червня 2012 р.
Покровська церква в селі Вирівка під Конотопом.

Карта. Населення - 1,3 т.ж.

Перша згадка про село - 1636 р. Першопоселенці були козаками.

Зміни шаблону корисні. Навіть іноді в дрібничках: відправилась у Москву не під вечір, а вранці - побачила дивну церкву у Вирівці під Конотопом. Один чи три верхи у храму - це звично, п'ять верхів теж бачила не раз. Бачила й сім. Але ШІСТЬ? Ще одна зміна шаблону.

Цікаво вийшло у немолодого купця першої гільдії Юхима Школяренка - саме на його гроші і зводився над річкою Куколкою у 1892-94 рр. Покровський храм у Вирівці. Місцевий уроженець, він заробив статки у Харкові - а будувати церкву взявся в рідному селі. І не тілдьки школу: на його гроші зведено було й фельдшерський пункт, і дві школи.

Дивовижа, що цегляна святиня пережила радянські роки - тоді ж церква стояла зачиненою, руйнувалася.

Вирівка - село гарне і хазяйновите, батьківщина генерала-артилериста Василя Костенецького (1769-1831), героя Бородинської та Смоленської битв.