Воронів
Дерев'яна церква Різдва Богородиці у селі Воронів на Городенківщині. 2 квітня 2017 р.

Біля 400 жителів

Село-орієнтир для всіх, хто їде до Раковецького замку. І якраз неподалік повороту стоїть дуже симпатична дерев'яна церква Різдва Богородиці. Симпатична - то комплімент пропорціям, а не сучасним оздоблювальним матеріалам. В профіль вона дуже незвична - через те, що вікна розташовані у кілька ярусів, здається, що церква двоповерхова. :о) Стільки світла - явна ознака ХХ століття, раніше були інші будівельні стандарти. Вікіпедія датує церкву 1876 р., але Віктор Громик стверджує (і небезпідставно), що храм було зведено у 1939 р. Стилістично - дуже може бути. Зараз належить УПЦ КП.

Трохи далі за трасою, в напрямку Городенки, стоїть ще одна церква тієї ж назви - нова, зведена в 2009-2010 рр. Там навіть були якісь несміливі проблиски натяку на сучасну архітектуру, але дешева булатна бляха верхів і стилізована під православний хрест рама вікна над головним входом всі ці потуги знівелювали.

Колись в селі був костелик (стояв якраз десь між існуючими зараз церквами), але до наших часів не зберігся.

Церква Різдва Богородиці
Село Воронів. Церква Різдва Богородиці