Ulldecona - Ульдекона
Костел св. Луки в Ульдеконі (Església de Sant Lluc, ХIV ст.). 31 січня 2011 р.
Костел св. Луки в Ульдеконі (Església de Sant Lluc)
А напроти готичного храму - маленький модерністичний шедевр, Народний дім (Casa de la Feligresa, поч. ХХ ст.)
А напроти готичного храму - маленький модерністичний шедевр, Casa de la Feligresa (поч. ХХ ст.)

Що це: маленьке (6,5 тис. жителів) місто між Тортосою і Валенсією, фактично на кордоні областей Каталонія і Валенсія.

Координати: UTM ( ED50 ) 31T 284025 4497350 (i) 40° 35′ 55″ N, 0° 26′ 51″ E

Як дістатися: сюди бігають автобуси від Тортоси (3,55 євро), але швидше і дешевше доїхати звідти електричкою (1,85 євро в січні 2011 р.). Є залізничне сполучення з Барселоною, Таррагоною, Салоу, Валенсією, але дуже вже непевне (кілька потягів на день).

Навіщо сюди їхати: Вам? А не знаю. Я просто хотіла побачити хоч щось провінційно-іспанське і не заяложене туристичною індустрією. Я так в усіх країнах роблю. :о)

З'ясувалося, що навіть в першому-ліпшому провінційному іспанському містечку Є що дивитися туристам. Ось так. (Ульдекона була саме що першою-ліпшою точкою на карті, яку я вибирала ледь не всліпу). Ще пізніше з'ясувалося (упс!), що Ульдекона - в списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Ось тому підтвердження

¿Donde es el castillo? El castillo es en la alta montaña

Ще типово-іспанське: супер-вузькі дома. Для канарейок, чи що?

І в цій першій-ліпшій точці був навіть інформаційно-туристичний центр (ох ти ж...). В приміщенні вокзалу, але з боку площі Іспанії. Правда, двері зачинені, на них папірець з іспанськими словами і номером телефону. Припускаю, там щось на зразок "Пішла годувати свою міні-собачку і виводок канарейок, як треба - дзвоніть". Бо іспанці - в них просто обсесія на пункті пташок і маленьких песиків. Щоб я хотіла, щоб подібна обсесія охопила моїх співвітчизників. Маленькі песики смішні, а пташки так тьохкають, так заливаються на вікнах вузьких іспанських вулиць!

Коротше, буклети і карти Ульдекони мені не світили. З буклетами і не важливо: біля інфо-центру - кілька залізних пластин з інформацією про місцеві пам'ятки і замок (на іспанській і каталонській, інших мов тут більшість населення не знає). Таблички з короткою історією найцікавіших споруд є й на самих спорудах (знову каталонська!) А карта тим більш річ в Ульдеконі зайва: це наші поселення з аналогічною кількістю жителів можуть розлапистими спрутами займати десятки квадратних кілометрів. Всю ж Ульдекону по периметру можна обійти, напевно, за годину-півтори. Все ж поруч. Крім замка.

Я виловила в сусідній з вокзалом вуличці маму з дитиною і приперла їх до стінки: Донде ес, кажу, ель кастель?

Мама відразу розцвіла, замахала руками - коротше, там в нас кастель, о-он там, в протилежному від вокзалу напрямку, але ви на машині? Ні? (Но, кажу. Не на машині. Сама головна іспанська таємниця для мене от в чому - я ж крім "Донде ес" і "ель гато неро" НІЧОГО іспанською не знаю, але я якось весь час там з людьми спілкувалася, вони ніхто не знали англійскьої, і нічого - я все розуміла. Мова тіла - дуже важлива мова).

Мама продовжує: Нє, каже, як у вас нема машини, то пішки не вийде. І сміється: замок в нас на горі. Ви-исокій горі. І показує, якій високій.

Ну я ж і не на такі високі залізала, думала, і тут все вийде. Гора - не така вже й говерла, а от відстань до гори... Коротше, була післяобідня пора, транспорт тут ходить нечасто. В гору я не пішла. І мені навіть не соромно. :о)

Пам'ятки Ульдекони

Вітражі в костелі св. Луки
Ульдекона. Вітражі в костелі св. Луки

Але вивчати відстань до гори я буду потім - поки що мене з шляху до замку збивають дзвони. Йду на звук. виходжу до велетенської як на невелике місто готичної храміни.

Як і більшість каталонських старих храмів, ульдеконський костел св. Луки зведений з масивних кам'яних блоків - і цю первинність, грубість матеріалу демонтрує сміливо, не ховає за штукатурками і облицюваннями. А однонавна простора святиня дійсно стара - вже в ХІІІ ст. на цьому місці стояла маленька святиня. Будівництво нині існуючого храму тривало з 1373 по 1421 рр. На традиційну манірну французьку готику храм в Ульдеконі схожий мало - хіба стрільчастими вікнами і вітражною розою. Масивні контрфорси мають небагато спільного з витонченими аркбутанами. Це готика, звичайно, але більш приземлена, простіша, провінційніша.

У XVIII ст. до основного масиву костелу було добудовано каплицю. (В ній біля входу стояв обігрівач - +14 у січні для Іспанії, напевно, цілком собі мороз).

В такому старому храмі очікуєш на чудовий і антикварний вівтар. Але треба знати історію країни: анти-церковні бунти 1936 року поліхромний дерев'яний вівтар св. Луки не пожаліли - як і сотні інших. Вдалося врятувати деякі образи вівтаря (XVI ст.), зараз вони прикрашають стіни собору (Трійця розмірами 3 на 2 м, коронація діви Марії, 390 на 330 см, успіння Богородиці, 392 на 335 см). Висять високо-високо - щоб анархісти-соціалісти знову не взялися їх палити. А соціалісти в Ульдеконі, виходячи з графіті, таки є.

Надзвичайно ефектна споруда стоїть на площі напроти костелу - це модерністський Народний Дім (Casa de la Feligresa), зведений учнем А. Гауді Сезаром Мартінеллем (Cèsar Martinell i Brunet), аж занадто яскрава варіація на тему тюдорівської готики.

Трохи далі по тій самій вулиці - Каса де ла Віла (Casa de la Vila) з гарним патіо. Напроти неї - споруда, яка відразу вгадується як сакральна, але зараз це - будинок культури (casa de cultura). Не лише в нас переробляють церкви на спортзали, бачите! Для таких от нових потреб старого приміщення його в 1991 р. грунтально перебудували. Колись це був монастирський костел св. Розарію, зведений якраз в епоху, коли мода на бароко швидко змінювала нова течія - неокласицизм. А в самому монастирі Санто-Домінго зараз міський зал. Схоже, процент віруючих в Іспанії значно менший за якийсь тернопільський чи бережанський. Іспанії можна позаздрити.

Є в місті й кілька інших модерністських будиночків (особливо сподобались два - з сільгосп-майоліками на балконі і з обрамленням фасаду з дикого каменю), модерністський театр, кілька пам'ятників місцевим уродженцям, крихітний храм Івана Хрестителя (Església de Sant Joan Baptista de Les Ventalles)...

Замок... Замок ще й за річкою Ла Сеньєю, а не просто на горі. Річка - кордон між гордою Каталонією і Валенсією, рисово-апельсиновим раєм. Твердиня, схоже, має ще мавританське коріння (принаймні її кругла башта). Більша башта - з часів госпітальєрів. Коли християни посунули мусульман з долини річки Ебро в 1148 р., замок відійшов родині Монткада з Тортоси, а з 1173 р. - до ордену госпітальєрів (іоаннитів).

Хоча головний туристський об'єкт в Ульдеконі - не замок і не храми, а червоно-чорні нескельні малюнки в чудовому стані (6000 - 5000 років до н.е. і ІІ - І тис. до н.е.), які з 1998 р. - у списку світової спадщини ЮНЕСКО. Відкрили їх 31 березня 1975 р. Сцени погоні за оленем, людські фігурки і так далі. В печери водять екскурсійні групи. Правда. вони не зовсім у місті, а в 3,5 км від нього по дорозі на Тортосу, біля скельного монастиря. Мені їх побачити було неможливо - в понеділок (а я була в Ульдеконі в понеділок) тури не водять. І всі-всі музеї країни закриті.

Околиці містечка
Пейзажі біля Ульдекони (Іспанія)