Тщенець
Просто біля траси на Шегині. 4 серпня 2011 р.
Костел в Тщенці Мостиського району. 4 серпня 2011 р.

Перша письмова згадка за 1418 р.

Я взагалі була впевнена, що це сусідня Волиця. Коли ти сидиш в забитій перекупками маршрутці з Шегинів - і за вікном раптом проноситься ЦЕ, враження якісь ірреальні: ми що, назад у Польщу їдемо?

Костел дивний, дуже дивний: він балансує на межі попсової красивості і алогічної дисгармонії. Цей Станіслав Маєрський, за проектом котрого храм було зведено у 1924-1928 рр., генієм не був. Гроші на храм дали Адам Юнг (власник Тщенця - у селі збереглася цвинтарна неоготична каплиця Юнгів) і власник Волі Ляської (Волиці) Теодор Козек. На дивовижно високу вежу коштів вистачило,а от на гарні вівтарі вже ні: відомо, що оснащення храму було скромним.

Перший раз костел під титулом св. Йосипа освятив Перемишльський єпископ-помічник Кароль Фішер 30 вересня 1928 р. Друге освячення - Войцехом Томакою - мало місце 4 травня 1936 р. Парафіяльний будинок збудували у 1936-1939 рр., я так собі думаю, це гарненька хатка напроти храму.

Вежа тонка як свічка, ця дисгармонія пропорцій гіпнотизує
Плебанія?
Плебанія(?) напроти костелу в Тщенці
Trzcieniec
З книги М.Бучека та І.Седельника 'Львівська архідієцезія латинського обряду. Ілюстрована розповідь".