Tomaszów Lubelski - Томашів
Дерев'яний костел (1627) - найцінніша пам'ятка Томашова (Любельського). 28 квітня 2012 р.

20 тис. жителів. Прикордоння з Україною. Розточчя.

Координати:  50°27′ пн. ш. 23°25′ сх. д.

Щось невловимо-українське, наше, русинське все ще відчувається у Томашеві. І справа не в загальній провінційності (з базаром у центрі), і навіть не у православній Миколаївській церкві (1889) на Ринку, зведеній за одним з типово-зразкових проектів Російської імперії. Кордон близько - і він дихає, живе, невпинно насувається нашим бездоріжжям, загальною затурканністю, хамовитістю.

А між тим Томашів - як і Замостя - з'явився наприкінці XVI ст. з веління великого коронного канцлера Іоана Замойського, що наказав над річкою Солокією поставити Єлітів (на честь власного герба Єліти). Томашовим осада стала аж у 1613 р. - на честь сина канцлера, Томаша Замойського. Міські права поселення мало з 1621 р. - як і право на зберігання солі. Біле золото сприяло збагачуванню містечка: в 1630 р. тут вже налічується 4 тисячі жителів, працюють ремісничі цехи. Населення потім постраждає і від козаків, і від епідемій - звична доля всіх середньовічних міст. Пожежі - ще одна традиційна халепа. Томашів горів неодноразово, особливо сильно - у 1775 р.

В 1794-1830 р. у місті працює фаянсова фабрика.

5 лютого 1863 р. російські війська вирізали, зарубали шаблями, закололи багнетами багатьох жителів міста - так царат мстився за польське повстання. Вбивали і грабували - інакше чому у жертв часом були відрубані пальці (каблучки забирали).

З пам'яток Томашова до наших часів дожили:

- дерев'яний Благовіщенський костел (вул. Королівська, 1; 1627, перебудова 1727 р.) з цінним вівтарним образом Богоматері. Поруч із храмом - старовинна дерев'яна дзвіниця (XVIII ст.) і залишки цвинтаря. Ходять чутки, що жителі міста пробують зібрати документи для внесення костелу до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО;

- Вілла (1934, зараз санепідемстанція) на вул. Львівській, 51;

- Дерев'яна "Гербацярня" (або по-простому - Чайна у псевдо-російському стилі, 1895) на Ринку;

- Дерев'яна житлова забудова;

- Плебанія (ХІХ ст.);

- Фіґура св. Теклі;

- Краєзнавчий музей;

- Іудейський кіркут.

Схожа на ратушу будівля з вежечкою у центрі - колишня пожежна охорона (зараз музична школа, поч. ХХ ст., Ринок, 5).

Благовіщенський костел
Благовіщенський костел в Томашеві