Стужиця
Михайлівська церква з 1893 (1905?) року колись була дерев'яною.
Фото з книги 1929 року Cirkevni pamatky na Podkarpatske Rusi Богуміла Вавроушека.
Стужиця. Михайлівська церква з 1893 року колись була дерев'яною.

Цього монстра з вагонки могли б пізнати тисячі нелегальних мігрантів зі Сходу, що прямують під виглядом мішків, коробок і не знаю чого там ще через прикордонну Стужицю в Словаччину. Та хто їм дозволить у прикордонній зоні хоча б на мить глянути за вікно (чи щілину) машини?  І добре, що не бачать: бо ця церква, люди, ДЕРЕВ'ЯНА. Ну, принаймні задумувалась у 1893 році, коли її зводили, як така (за іншими даними, храм зведено в 1905 р. - може, це дата закінчення будівництва?). Але маємо що маємо: обшита наполовину вагонкою, наполовину бляхою, вона щонайменше схожа на дерев'яних красунь Закарпаття. Стужівці, вам від мене - персональна ганьба. Село, відоме ще з 1559 року, обличчя України для тих, хто прямує зі Словаччини, могло б подумати, перш ніж паскудити храм.

А ще Стужиця багата на мінеральні джерела і входить до міжнародного трилатерального біосферного заповідника "Східні Бескиди" та його частини - Національного природного парку "Ужанський".

В травні 2010 р. з'явилися новини про облаштування в Стужиці туристично-пізнавального маршруту до найстарішого дерева Украни - "дідо-дуба" віком 1100-1200 років.

І. Шутєв. Стара Стужиця. Церква св. Миколи