Струга
Костел у Струзі за розмірами не набагато більший за сувенірні будиночки в туристичних місцях. Тим не менш цілком дорослий ампір - просто в міні-форматі. 14 квітня 2013 р.
Struga, Podole, Kosciol. Костел у Струзі
У церкви Івана Богослова з монументальністю все в порядку. Біда з "золотком" куполів, але у села смак давно не постачають.
Струга, церква Івана богослова (1850)

Близько 1,3 тис. жителів. Перша згадка - 1447 р. (спустошене в 1530р.).

Інтернет знає інші Струги - македонську, досить мальовничу, всю в червоних дахах з черепиці і в сяйві лазоревих хвиль. Або замок в Словенії, взагалі якийсь фантастичний. Наша Струга не така, хоча пейзажі тут серпантинисті майже по-балканському.  Подільські наші яри, гори навиворіт - одна приємна річ, інша - відразу дві пам'ятки архітектури місцевого значення, не так вже й погано збережені зі свого ХІХ ст. Обидві діючі. Московсько-патріархальну церкву Івана Богослова (1850) легко побачити за кремезними радянськими спорудами центру (вдивляйтесь в будинок культури з колонадою), вона дивних пропорцій, але не позбавлена гармонізму, а вже пластичний декор - як на сучасне село - і взагалі майже шедевральний. А от крихітний костелик Всіх Святих (1814, зведений на кошти Казимира Стемповського) треба трохи пошукати - він на одній осі з церквою, тільки вглиб, в бездоріжжя, десь серед незрозумілих зелених насаджень (колишній парк? А де тоді старі дерева?) і невиразно-колгоспних розвалин. У 1816 р. храм освятив кам'янецький єпископ Мацкевич. Адам Кручинський, місцевий ксьондз (якраз наднесло в машині), з такою підозрою розглядав мій фотоапарат, що підійти до нього і попроситися всередину храму просто не наважилася: знову почнеться це "А що ви тут робите-а навіщо ви знімаєте-а хто вам дозволив-а для чого це вам". Втомлює. Обійдуся.

Церква ж в неділю опівдні була зачинена наглухо. Колись (1754) тут поставили скромну дерев'яну святиню, яку у 1848-1853 рр. замінила кам'яна махіна на гроші царської казни. Стиль відповідав спонсорам.

У селі був - зрозуміло - маєток Стемповських. Щоправда, ще з 1831 р., після польського повстання, маєток конфіскували, село стало власністю царської казни. Маєток остаточно знищений у вересні 1917 р., коли Поділлям прокотилася руйнівна хвиля корніловського 2 гвардійського корпусу під орудою Євгенії Бош, більшовицької бій-баби з презирливим ротом і замученим сухотами тілом. Не Струга перша, не Струга й остання - тоді на Поділлі пішли з димом півсотні панських маєтків - з винокурнями і цукровнями до маси.

Тут є ще присілок Струзький Яр і сусіднє село Мала Стружка  - ні, тут не виготовляють буратін, струга - синонім потоку, струмка. Голодних чекає кафе "СНГ". В ньому квасять місцеві Шушкевич, Кравчук і Фокін.

Транспорт тут гармоніює з пам'ятками, сучасний їм
Коні в Струзі. Новоушиччина