Стецева
Stecowa. Стецева. Панорама села на Снятинщині

За великим рахунком, у Стецевій туристу лишається хіба природа.

Радянських часів сільрада з цікавими карпатськими акцентами, мила дерев'яна капличка і монумент Тарасу Шевченку - центр Стецевої.

Координати: 48°31′24″ пн. ш. 25°34′22″ сх. д.

Понад 3 тис. жителів. Колишнє містечко (і це помітно).

Перша письмова згадка: 1488 р. (за іншими даними, 1565 р.).

Ну просто сказали: в Стецевій церква з дерева і каменю. Комбінована така. Але дерево присутнє. Церква, щоправда, новобуд. Комбінований. Підманили.

Захотілося подивитися.

Надурили, звісно. Бляха і штукатурка.

З дерева у Стецевій мила капличка на честь 1020-річчя хрещення Київської Русі (2008 р.) в сквері поблизу пам'ятника Тарасу Шевченку - справді гарненька. А церкви у цьому великому селі дві - і обидві малоцікаві туристам. Стара давно згоріла, розказувала місцева жінка. І правда: у каталозі Василя Слободяна в Стецевій значиться Вознесенська дерев'яна церква з 1858 р. Нема її, і то вже давно.

Коротше, я покрутилася селом - і поїхала зі Стецевої.

Тепер приїду ще. Бо там до цього часу стоїть благенький, маленький, але дерев'яний костел св. Станіслава (1928 р.). До цього часу у ньому якийсь склад - тому споруда і збереглася.

Стецева. Stecowa. Меморіальна дошка Тодору Тарнавському на БК.

Меморіальна дошка Тодору Тарнавському на БК.