Підгайці: Спаса на Галичі
Церква Спаса на Галичі (передмістя Підгайців). 21 листопада 2009 р.
Церква Спаса на Галичі (передмістя Підгайців).

Широта 49.272, довгота 25.134.

Трохи далі від синагоги і кіркута в Підгайцях стоїть дерев'яна Спасівська церква (церква Преображення Господнього). Гіпотетично десь тут проходить дорога на Угринів, тільки от я потрапила в Угринів, здається, з іншого боку. Ну, менше з тим.

Храм саме на цьому місці стояв здавна, а в 1753 році місцева громада поставила на місці старенької дерев'яної церквиці нову споруду, яка згоріла вже за кілька років. За написом на одвірку нині існуючої церкви, її звели все на тому самому місці у 1772 р. Будівля була (і є) типовим представником галицького типу дерев'яних храмів. Тридільна, тризрубна, трибанна, з рубаного дерева - все як має бути. Відомий опис церкви з 1803 р.

В 1851 році церква пережила ремонт, під час якого до її вітарної частини було добудовано з півночі велику прямокутну різницю, зведено нові хори над бабинцем, а верхи над бабинцем і вівтарем розібрані. Так і лишилася одноверхою. Баня храму - наметова на світловому восьмерику, завершена сліпим ліхтарем з маківкою.

Оперізує святиню піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів. Ці вінці поєднані між собою простим замком з двостороннім вирізом. Головний вхід, розташований традиційно в південній стіні бабинця, має різьблений ґанок.

Віконні прорізи в стінах надопасання прямокутні, у восьмерику - круглі. Всередині нава розкрита у висоту, в бабинці і вівтарі - півциркульне склепіння, влаштоване в 1851 р. під час ремонту.

Стіни храму вкриті розписами з ХІХ століття.

Бляха, яка вкриває зараз курячо-жовту церкву - не пошесть останніх років. Гонт на храмі замінили на бляху ще в 1927 році.

Двоярусна квадратова стовпова дзвіниця стоїть на південний схід від церкви. Нижній ярус дзвіниці, оперезаний двома піддашшями, набагато вищий за верхній ярус з голосниковою аркадою (яка стала значно меншою в порівнянні з фотографією 1930-х років).

Прихожанами церкви Спаса є мешканці передмість Галич і Голендри.

За матеріалами статті Василя Слободяна "Підгаєцькі церкви до 1944 р." (часопис "Галицька брама").