Сарнів
У Сарнові вперше побачила жовту плиску
Дерев'яна церква синодального типу у Сарнові Волочиського району. 24 березня 2012 р.

Близько 400 жителів.

Батьківщина композитора Миколи Мозгового (хата, в якій жив до 7 років музикант, стоїть зараз пустою).

Координати:  49°26′47″ пн. ш. 26°25′19″ сх. д.

Від траси до Сарнова - менше кілометру. Спочатку цвинтар, потім ліжбище тракторів, сільська вуличка з проблисками наївної, але такої милої естетики (там цікава розписна брама, тут гарно декорований будинок), оригінальний монумент загиблим у Другу світову війну (ще один є на цвинтарі - більш стандартний, з пам'ятником 1950-х років) - а за ним вже церкву видно.

Дерев'яна церква Воздвиження Чесного Хреста (1856) зведена в стандартизованому синодальному стилі - і стандартно ж пофарбована у блакитний колір. На фотографіях виглядає імпозантно, а насправді помітно, що за більш як 150 років свого існування капітальних ремонтів не знала: всі частини храму хиляться, валяться, кособочаться. В березні 2012 р. помер місцевий священик. Якраз під час мого візиту до Сарнова хлопці чистили від зайвих гілок старі липи біля храму. Зайшла всередину - дивовижа: немає джунглів зі страшних цих пластикових квітів. Смак у батюшки був, напевно.

Юхим Сіцинський писав у "Археологічній карті Подільської губернії", що в селі таки був панський маєток - весь хвилястий від бугрів у землі, як і місцина Волощина між Сарновим та сусіднею Брунівкою. Ці бугри народ приписував решткам древнього міста Брулова. Саме на місці поміщицького будинку у Сарнові начебто знаходився дитинець Брулова. Згадана ще гребля Гетьманщина у версті від Брунівки - начебто насипана гетьманом Сенявським.

Картинки з Сарнова
Сарнів, селянська хата.