Розгадів

Церква св. Параскеви (1928) в Розгадові

З Розгадова до Поморян - страшна дорога

В сусідні Поморяни з Розгадова краще добиратися кіньми - машину буде шкода.

Широта - 49.61, довгота - 24.958.

Від Бережан до Розгадова - 18 кілометрів асфальтівки. Від Розгадова до Поморян - 2 кілометри жахливої дороги. Завжди Розгадів був пов'язаний саме з Поморянами, не з Бережанами, не зі Зборовим - але радянський адміністративний поділ цей зв'язок розірвав, а щоб вже напевно, дорогу між населеними пунктами зробив ну чисто номінальною. Бо не можуть ті страшні ями називатися дорогою, не можуть. Хоча до цього часу для розгадівців Поморяни все-таки ближчі і зрозуміліші, і в магазини туди їздять.

Живе в селі близько 400 жителів (в 1880 р. було 683 жителя), і головною розгадівською пам'яткою, церквою, всі як один пишаються. Кажуть, унікальна, ніде немає такої. Є десь по світах три схожі, але не такі, гірші. Де саме ті схожі знаходяться, почав згадувати один дідусь - та так і не згадав. Схожість з храмом з Пліснян гнівно заперечують. :о)

А церква й справді гарна. Вона сподобалась мені ще в 2001 р. Тоді біля неї стояли даїшники, тож фотографувати храм я не стала. Зробила це аж в березні 2010 р.

Навколо села – зелені вершини гір Кутянської, Блищівки, Лисої та Війтової. Назву села наївна народна етимологія трктує просто: якось, коли на село сунуло татарське військо, мешканці розгадали його шлях. Так і назвали село. Праворуч від траси стоїть ошатна дерев’яна Параскевська церква (1900-1911 рр., за іншими даними – 1928 р.), більше схожа на своїх волинських сестер, аніж на типові подільські храми. Храм було зведено на місці попередника на сільському цвинтарі. В той самий час звели і сільський млин. Кошти на будівництво дав граф Потоцький.

З 1991 р. в селі діє музей пісняра і січового стрільця Романа Купчинського (24 вересня 1894-1976), сина місцевого священика. Біля музею  (він поруч з церквою) в 1994 р. встановлено пам’ятник з бюстом поета (скульптор П.Кулик). Коли я запитала стареньких, які підвозили мене возом в Поморяни, коли саме відкрили пам'ятник, сказали, що два роки тому (а таки в 2008 р.свободівці відкрили в селі пам'ятник воїнам ОУН-УПА). На відкритті політичні достойники пообіцяли Розгадову хорошу асфальтову дорогу - та як поїхали, так і всі обіцянки за ним звилися і відлетіли.

Хрест в центрі Розгадова

Хрест в центрі села.