Ракова (Раково)
В Раковій (Раковому?) в палаці Козловецьких (1900) зараз сільська школа.

Тут багато риби. Хоча це й Ракова.

Дзвіниця Богоявленської церкви в Раковій

Коли я допитувала жителя Надибів про палац, він на прощання сказав:

- А ви в Ракову сходіть, отам стежка через ліс, кілометри три буде. Там теж палац є, в ньому школа.

Люблю такі несподівані поради. Правда, я поступила мудріше: під'їхала бусом до Воютичів, а далі вже пішки. Теж лісом, але ж по асфальту хоча б.

На повороті в той самий ліс - мозаїчна зупинка в оленях, як норвезький светр. Зверху - "РАКОВО". А у Вікіпедії - РаковА.

Правильний варіант, здається, все-таки жіночого роду.

В XVII і XVIII століттях Ракова належала якійсь прірві народу: Яну Дрогойовському, Ієроніму Кохановському, Яну Фредру (1629), Феліціану Гроховському, Станіславу Карньовському, знову Дрогойовським (1663), нарешті місцевим олігархам Мнішекам. Не дивлячись на катавасію з власникам, у Раковій все-таки хтось з них встиг вибудувати замок (його руїни розібрали у 1714 р. - камінь пішов на костел у Воютичах).

Мнішеки теж були не вічними - рід згас, Ракова дісталася Долинським, а пізніше Козловецьким та Тхужницьким (ми їхні володіння вже якось оглядали).

В 1867-1868рр. Ян Долинський, тогочасний власник Ракової, звів поблизу свого двору муровану необарокову каплицю (ага, то двір вже був на той час? Хм. Мені розказував розумний чоловік, що палац з 1900 р.) та "приоздобив її інтер'єр". Святиню цю він пізніше переказав у якості публічної каплиці священику з Воютичів - для служб по неділях і великих релігійних святах. Дивно, але в 1909 р. для крихітної каплички навіть купили маленький орган. В 1918р. будівлю ґрунтовно відремонтували на гроші Тхуржницьких. Коли в 1939 р. цей край відійшов до СРСР, святиню закрили. В радянський час це був типу-склад, потім будівлю віддали УАПЦ, але що проку: вона так і стоїть з забитими вікнами і напіввідчиненими дверима до склепу. Частину її обладнання було перенесено до сусідніх Берестян. І нести було недалеко: восьмибічна капличка стоїть якраз придорозі до цього села. Про те, що на стінах її все ще помітні орнаменти і все ще висять образи, дізнаємося хіба з V тому монументальної праці "Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego".

Пряма загроза старій дерев'яній церкві - церква нова і мурована

Та що там цей маленький, але витончений зразок нео-бароко! В поганому стані й сусідня дерев'яна церква - пам'ятка національного значення. Скромна тризрубна і безверха Богоявленська церква зведена в 1779 р.  (за польськими джерелами, в 1733 р. - за ерекційними документами Томаша і Яна Дрогойовських). Зруб квадратовий, бабинець теж квадратовий, а от до вівтарної частини прибудовано гранений п'ятистінний об'єм з невеликим приміщенням з північного боку. Всі зруби однакові за висотою. Та все й на фото видно. Так як поруч зводиться масивна мурована храмина, старентькій уваги скоро точно не вистачатиме. І ремонтів теж.

Хрест церкви і бароковий купол каплиці я бачила ще на підходах до села, а от де палац? Зупиняю дівча на велосипеді і чемно прошу вказати напрямок до школи. Дівчинка відразу береться мене вести, але робить великі очі і каже: "Але палац весь пластиком оббили".

Ах ти ж... Невже дурнувата селянська мода на пластикові церкви перекинулася вже й на маєтки?

Настрій зник. Повернувся - частково - коли побачила сільську школу. Під пластиком малися на увазі нові вікна, звичайно ж. Хоча заремонтовано будівлю теж серйозно. Ну але сліди колишньої розкоші все ще вгадуються.

Екскурсію по палацу (якраз йшли ремонтні роботи перед початком навчального року) мені зробили знатну. Все-все показали: і розкішні дубові сходи, і маскарони над дверима, і розетки від люстр, і дивних кольорів овальну вчительську з ліпленням на стелі.

Маскарони в такому важкому, багатолітньому мейк-апі з вапна, що з обличь і справі перетворилися на пласкі маски. Але сходи - ооо, сходи все ще шикарні.

Навколо палацу - залишки парку, з невеликої кімнати-еркеру - види на став.

Ставки у Раковій - окрема тема. Їх багато, вони різні за розмірами, вони скрізь - в селі непогане рибне господарство, молодняк риби вирощують. Так багата ставами місцева річка Блажівка

Сільські кути-"мікрорайони" колись (а може, й тепер) називалися Воля, Йосипівка, фільварок Загребля. В кінці ХІХ ст. в Раковій працювала цегельня і два млини, діяла однокласна школа. В 1880 р. було 835 жителів: 755 русинів, 162 поляка, один іудей і 10 німців.

На зупинці - "РаковО".
Дорогою до.