Пилява
Замок в Пиляві. Гравюра з польського тижневика Klosy № 752 (27 листопада 1879 р.).

Castle in Pilawa
Замок в Пиляві на світлині Міхала Грейма.

Координати: 49°36′10″ пн. ш.27°27′12″ сх. д.

Карта.

Страшна провінція сьогодні - від замку не лишилося нічого, а отже і туристів тут немає. Є рибалки - навколо кілька ставків над Іквою.

Пилява - місце однієї з найбільших в історії козаччини війн (21.09.1668р.). Козаки під проводом Богдана виграли, поляки програли. Хмельницький в Пилявецькому (Пилявському) замку зробив собі штаб-квартиру, підписував з татарами угоди. Замок в Пиляві - ось яким він був. Фото Міхала Грейма, відомого кам'янецького фотографа-краєзнавця, який методично об'їздив і сфотографував більшість цікавинок регіону. Друге фото теж його, просто "здерте" польським краєзнавчим товариством на свою листівку (таких була ціла серія). І ще одна листівка з цією самою світлиною.

Замок стояв над Іквою з боку села Олексіївка. У 1640 р. належав Ядвізі Белзькій. Пізніше був у власності Чарторийських та Чарнецьких. Ще на 1920-ті роки фортпост був приблизно в такому ж вигляді, як і на фото. Зараз від нього немає навіть камінчика.

Пилявський замок, 1864 р.

Замок в Пиляві. Ілюстрація з польського тижневика Tygodnik Ilustrowany # 267 за 5 листопада 1864 р.