Озерна
За хвилину до бурі. 23 травня 2011 р. Костел св. Йосипа в Озерній.
Костел св. Йосипа в Озерній. Ozerna, the village in Western Ukraine

Координати: 49°38′ пн. ш. 25°20′ сх. д.

Більш як 3,5 тис. жителів. Колишнє місто.

З усіх сіл Зборівщини це саме відоме. Та це ледь не найвідоміше село всієї Тернопільщини. Ні, замку тут немає. Зате тут є знамените кафе з дешевою, якісною, ситною їжею. Про цей придорожний український фаст-фуд в оточенні фур дальнобійщики вже складають дурнуваті легеди. В легендах фігурують бандити, покалічені дівчатка і гордий і мужній власник кафе. Легенди виявилися міфами, а от перекусити в Озерній при потребі й справді варто: швидко, доступно, смачно. Але в нас тут не ресторанний огляд, еге ж?

А, до речі, а чули версію, що сучасна дорога Тернопіль-Львів, яка біжить через Озерну, - це колишній  татарський Чорний шлях?

Архівна Озерна: і церква, і костел

Озерну документи згадують під 1469 роком. Ім'я поселенню дало не озеро, а став, котрий колись напувався водами річечки Висушки. Як то часто бувало, Озерна з часом рухалась - і не лише кріз час, а й в просторі. Те, що є Озерною зараз. колись називалося Заозерна або Велика Озерна (народ казав простіше - Озірна). А прабатьківщина поселення, Мала Озерна, вже давним-давно не існує - її колись спалили татари. В 1542 та в 1545 рр. документи величають Заозерну вже містечком. Біля ставу було облаштовано заплив, при розкопуванні котрого утворились такі помічні в ту епоху земляні вали (начебто їх все ще можна прослідкувати). В кінці запливу стояла міська брама - її пам'ятає сучасна вулиця Забрамська. Брама там є й зараз - але радше символічна, декоративна. її спорудили і відкрили 11 липня 1999 р. на честь 530-річчя першої згадки про Озерну. Ініціатором зведення брами був краєзнавець, автор книги про село Богдан Берестецький (вже покійний).

Коли в XVII ст. поселення належало батьку Яна ІІІ Якубу Собєському (Собеському), тут було зведено замок (в районі сучасної лікарні) та костел. В 1667 р. татари сплюндрували містечко - ймовірно, замок теж постраждав. Пізніше на місці замку виник двір-фільварок (наприкінці ХІХ ст. його власником був іудей Ямполер, власник лісу та гуральні)

Римо-католицька парафія в Озерній діяла з 1636 р. Існуючий зараз скромний мурований костел було освячено в 1864 р. В 1885 р. було побудовано також чималу цвинтарну каплицю.

В ХІХ ст. містечко оживало щопонеділка - тут проходили великі торги.В 1895 р. чимало озерчан емігрувало до Бразилії. Виїжджали також в Канаду, США та Прусію. В 1910 р. в Озерній нараховувалось 6139 мешканців. Так як серед жителів було майже 800 іудеїв, в містечку існувала божниця.

В 1920 р. в західній околиці Озерної оселилися 50 родин польських колоністів. В містечку на той час діяли постерунок, школа, гуральня, млин, крамниці, дві цегельні, пошта, каменоломня.

Троїцька церква (1893) була розписана в 1920-х рр. П. Ковжуном і М.Осінчуком.

Архівна Озерна