Охтирка
Охтирка архівна. Загальний вигляд з Успенської церкви.

Райцентр (майже 50 т.ж.) на південному сході Сумської області, місто, багате храмами та нафтою. Назва міста - за річкою Охтиркою (кажуть, з тюркського це означає "стояча вода").

Головна архітектурна домінанта Охтирки - Покровський Катедральний собор (1753-1782), зведений за наказу цариці Росії Єлизавети на честь Охтирської ікони Богоматері. Колись храм приписували В.Растреллі, зараз - Д.Ухтомькому. Керував роботами архітектор С.Дудинський.

Поруч з собором, у дзвіниці на першому ярусі, розташована Введенська церква (1783, архітектор П.Ярославський). Також неподалік розташована церква Різдва Христова ("Графська", 1825), зведена на кошти графині Ганни Родіонівни Чернишової. При храмі було кілька житлових кімнат, саме в них зупинялася графиня під час візитів в Охтирку. Колись тут також зберігалося три полотна видатного іспанця Мурільйо, яких в ХІХ ст. перевезли в Москву. В радянські часи в храмі влаштували автовокзал, майстерню та приміщення для випікання лавашів.

В Охтирці також є Преображенська церква (1907, архітектор В.Немкин). Дзвіниця споруди сильно постраждала в Другу світову. В північній частині міста - Михайлівський храм (1884).

Юріївська церква (1905, архітектор В.Покровський. в радянські часи використовувався як склад).

Цвинтарна церквиця Жон Мироносиць (ХІХ ст.).