Новий Став
Ось приклад, як вбиває цементна шуба 400-літню пам'ятку.
Каплиця в Новому Ставі, 1600 р.

Широта - 50.038, довгота - 24.346.

Пласка як пляцок львівська Кам'янщина початку ХХІ століття мені страшно нагадує Польщу кінця ХХ-го: загальне враження від поселень, загальний вигляд будинків, оформлення магазинів тощо. Єдина чуттєва різниця - ставлення до архітектурних скарбів там і тут. Мало кому на захід від нашого кордону прийде в голову вдягати старовинну споруду в сучасну сіру "шубу", спаскудивши весь образ старовинної будівлі. В Новому Ставі от додумались.

Про заміну ґонту на дешеву бляху можна й не говорити, на жаль.

Добиратися сюди дуже просто: з львівської АС №2 повз Новий Став, що підбігає до колії і дороги, йдуть каравани маршруток - на Кам'янку-Бузьку, Радехів, Луцьк, Ковель, Верени, Дернів тощо. Місцеві жителі про давність каплиці-ротонди знають - і запросто підкажуть дорогу, хоча це й не потрібно. Село невелике, метрів за сто побачите праворуч від дороги і вкрай скромний став (новий?), і муровану каплицю-ротонду, дивний відголосок сивого Середньовіччя (згадаймо хоч Горяни).

З датуванням цього мініатюрного суворого циліндру під дахом-конусом не все зрозуміло: канонічна версія приписує з'яву каплиці 1600 року, але є й версія альтернативна - вона говорить про 1740 р. Дерев'яний квадратовий бабинець зі сходу з'явився досить давно (ХІХ ст.?).

Було... (1980-ті)
Ротонда-каплиця в селі Новий Став на Львівщині