Новоселиця (Полонський р-н)
Церква (2006 р.) в Новоселиці Полонського району. 15 березня 2011 р.

Карта

Велике село (понад 3 т.ж.) на річці Хоморі за кілька км від Полонного. Кути села в минулому були окремими адміністративними одиницями: Велика Новоселиця, Мала та Червона Новоселиці.

В 1583 р. поселення належало князю Острозькому. В кінці ХІХ ст. - князям Гагаріним (в 1893 р. тут навіть гостювала Леся Українка). В 1601 р. його вщент спалили татари. Перший дерев'яний храм Різдва Ісуса Христа було зведено в 1716 р. Його наступником став дерев'яний же храм з 1884 р. Сучасна церква Ікони Казанської Богоматері УПЦ МП походить з 2006 р.

За Гагаріних в селі працювала велика цукровня, знищена в Другу світову війну.

Костел з силікатної цегли з'явився в 1995 р. З старовини в Новоселиці хіба рештки парку князів Гагаріних напроти костелу (парк - пам'ятка національного значення). На честь козаків, які полягли в битві з татарами на березі річечки Різанки, встановлено пам'ятник.

Місцеві легенди вибудовують на східній околиці села козачу сторожову башту - підгрунтям для цього є насип, на якому та вишка начебто стояла.

Костел кінця ХХ ст. в Новоселиці
Автобусна зупинка