Нясвіж. Замок.
Замок в 2005 р. - і в об'єктиві великого фотографа Яна Булгака (1920-ті). Бюст архітектора Бернардеті.
Замок в 2005 р.
в об'єктиві великого фотографа Яна Булгака. Бюст архітектора Бернардеті.

Замок віддлено від міста водою і дамбою, а ще прегарною старою огрожею. Все зрозуміло - магнати не дуже люблять жити поруч з бидлом.

Дещо нагадує нашу Олику, теж вотчину Радзивілів - тільки ще масштабніше.

З 1533р. Нясвіж був в руках Радзивілів. Саме ця родина звела тут прото-замок, який спочатку складався з трьох окремих будівель, оточених валами з бастіонами і глибоким ровом. Пізніше була не одна перебудова - і зараз маємо величний ансамбль епохи Ренесансу та бароко. В 2002 р. палац-замок горів, та реставраційні роботи почалися майже негайно.

Два великих ставки біля підніжжя замку -Замковий та Дикий (Ух!). В їх водах відображається найбільший в республіці парковий ансамбль (1879-1914) площею в 100 га.

Замок має власного привида -дух Барбари Радзивіл, королеви Польщі. Барбара начебто одружилася з сином короля, юним Сигізмундом, таємно. Мати короля, Бона Сфорца, після смерті чоловіка, взялася шукати сину невістку, і була просто розлючена, коли довідалася, що Сигізмунд вже має дружину. Це лише нещодавно довели, що Барбара померла від раку, а століття до того вважали, що підступна італійка отруїла дівчину.

Та це ще тільки зачин легенди.

Сигізмунд не хотів примиритися зі смертю коханої - і викликав на допомогу чарівників та алхіміків. І хоча монарха попереджали, що торкатися духів під час сеансу суворо заборонено, король не витримав - і кинувся до своєї любові. Бабах! - і все закрив дим. З того часу дух Барбари блукав Польщею, аж поки не повернувся додому, в Нясвіж.

Отака от байка.

Замок зараз: