Лісоводи
Lysowody, palac. Палац Журовських в Лісоводах. Фото до 1914 р. З книги Романа Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej", т.9.
В зразковому селі і селянська байдужість до культури зразкова. Палац Журовських в березні 2012 року тримається якимось дивом.
Lysowody. Lisovody. Палац Журовських в березні 2012 року тримається якимось дивом. Лісоводи. Лесоводы

Карта.

Понад 2 тис. жителів. За 8 км від райцентру Городка. Межиріччя Смотрича і Жванчика.

Начебто є залишки Траянового валу. Не помітила, хоча пройшла все село від краю до краю.

Координати:  49°10′17″ пн. ш. 26°27′33″ сх. д.

Ставків у Лісоводах шість

Багате село Лісоводи, знамените, велике - але власне що село.

І багатоповерхівки тут є, і скляні прозорі магазини, і чисті вулиці з ліхтарями - та Лісоводи залишаються селом, і містом їм не стати. Головний місцевий self-made man Григорій Ткачук (1918-1989), батрачий син і колишній наймит, невпинним локомотивом пер Лісоводи і місцевий колгосп "Україна" в комунізм - і в нього майже вийшло, не дарма тепер дивиться бронзовими очима на круг біля палацу піонерів: Чемерівці туди, Городок сюди, до Сатанова ліворуч. Вже в 1967 р. зразково-показову "Україну" нагородили орденом Леніна. Всесоюзної слави Лісоводам було мало - сільськогосподарські виставки Індії, США, Угорщини, Німеччини не обходилися без "України".

З 1945 року в цьому куточку Городоччини царював культ праці. Про естетику тут теж думали, але по-селянські: чисто щоб, побілено, вимито, охайно. Тут і зараз катастрофічно чисто (двічі герой Соціалістичної праці був би втішений), хоча дороги биті-перебиті і страшні.

Все було в соціалістичних Лісоводах - бібліотека і стадіон, великий будинок піонерів і лікарня, зерносклади і корівники, ставки (цілих шість!) і соснові ліси. Дітей на екскурсії привозили - на комунізм в мініатюрі подивитися. Простих туристів, звичайних таких не було - ну не на палац піонерів же їм дивитися, а про інші архітектурні цікавинки нічого не було відомо.

І зараз не відомо. І за десять років буде невідомо. Тільки зараз архітектурна цікавинка в селі є (вона й у ткачуковські часи була), а за десять може й не бути. Валиться сильно.

Лісоводи ж - велике село.

Бо в Лісоводах помирає класицистичний палац

Журовські, колишні мешканці палацу
Цецилія Журовська. 1858.
Марцелі Журовський, власник Лісоводів

Дуже важко зрозуміти, як у зразковому господарстві, де щороку у будівництво вкладали мільйон двісті тисяч карбованців, де працювало 15 будівельних бригад, довели до катастрофічного стану найціннішу в історичному плані споруду села - колишній панський маєток Раціборовських-Журовських. Хіба класова ненависть вчорашніх батраків перемогла всі раціональні аргументи. Бо нещасний палац постаралися заховати від сторонніх очей: від закупинецької траси його ховають сучасніші корпуси аграрного ліцею. Чималий як на село заклад (400 учнів), корпусів багато, вони взяли палацик в облогу і не дають йому продихнути, вирватися з заклятого кола забуття.

Те, що будівля хоч якось дотягла до 2012 року, - заслуга не Журовських і не Ткачука, а старшого лейтенанта і командира роти 129-ої танкової бригади, уроженця сусідніх з Кам'янцем Ходорівців Бориса Сугери (1921-1943, Сугеровим він став вже пізніше). Сирота, що рано втратив обох батьків, два роки (1937-1939) навчався у лісоводській школі колгоспної молоді, а звідти потрапив до Червоної армії. Юнак посмертно став Героєм Радянського Союзу: за кілька героїчних боїв на Курщині у січні-лютому 1943 р. При взятті села Очки, де Сугеров і загинув, йому вдалося знищити дев'ять танків і сім гармат. В Лісоводах і Ходорівцях є і вулиці Сугерова, і його бюсти. На палацику, котрий, здається, слугував в 1930-ті гуртожитком, ще й дошка є меморіальна.

Зараз палацик не слугує нічим - так, руїна з забитими вікнами, ледве живим портіком і з тріщинами на стінах. Всередині не краще.

Іронія селянської долі: старий дуб біля палацу пишається свіженьким вапном побілки, має навколо охайну огорожу - дбають, знають, бережуть. Може, й не дуб це - я ж не ботанік. Але дерево доглянуте, бо його цінність селянам зрозуміла. Цінність архітектури - з цим вже важче. Набагато важче.

Історія палацу Раціборовських-Журовських у Лісоводах

В Лісоводах зберігали келих, подарований королем Станіславом августом у 1787 р. Й.Стемпковському

Як завжди, звернуся до багатотомника "Дії резиденцій на кресах речі Посполитої" Романа Афтаназі.

Там згадується, що колись Лісоводи належали Гербуртам (взагалі перша документальна згадка про село - від 1559 року). Уроженка Фельштина (напевно, подільського, бо є ще й галицький) Сюзанна Гербурт вийшла заміж у 1675 р. за Францішка Стадницького - так маєтність перейшла до цього роду. Потім були ще Ліпінські. Домініка Ліпінська у 1758 р. виходить заміж за Войцеха Раціборовського - ось і чергова рокіровка власників. Раціборовський докуповує ще в полковника Грибовського Вишнівчик і Завадівку.

В галереї праворуч можна побачити портрет дочки В.Раціборовського Наталії (від першого шлюбу) - волоока красуня так і не вийшла заміж. В Наталії була сестра Людвіка. Ось вона й одружилася з колекціонером і меценатом Марцелієм Журовським (помер в 1880 р., портрет поруч). марцелій розводив породистих коней - і мав у тому неабиякий успіх. Правда, мешкати волів не у Лісоводах, а у Іванківцях під Бердичевим. Потім Лісоводи отримав син Марцелія Евгеніуш Журовський (1826-1913), одружиний з Цецилією Стемпковською (1835-1924). Ця пара жила саме у лісоводському маєтку. Останнім власником садиби був їхній син Альфред Журовський, який купив також Маків і Шатаву - ы став одним з найбільших подільських землевласників.

Десь в часи Людвіка Раціборовського (наприкінці XVIII ст.) в Лісоводах зводять суровий у своїй простоті і не дуже пропорційний палац. Про його інтер'єри відомо мало: всі репрезентаційні приміщення були досить великі, підлога була паркетна, отоплювалася будівля камінами і п'єцами. Праворуч від холу розміщувалася бібліотека, далі були спальня та вбиральня. Ліворуч - малий салон і ще одна спальня. Великий салон був в плані восьмибічним, з дубовим паркетом і білі стіни. Далі розташовувались житлові кімнати господарів палацу, а з іншого боку - велика їдальня. В північно-східному крилі була лише велика бальна зала - там і зараз якесь велике приміщення, хто його знає яке - колишній спортзал?

Роман Афтаназі припускає, що так як палац весь час перебував в руках у однієї - і дуже заможної - родини, в Лісоводах мало б бути багато старовинних меблів і картин старих італійських та голандських майстрів (переважно перевезених сюди зі старої іванковецької галереї - частина картин, правда, була у Макові). Був тут також кришталевий келих. подарований польським королем Станіславом Августом київському воєводі Юзефу Стемпковському, золотий кубок авторства данцігського майстра Й.Г.Шляубітца - це все дісталося у спадщину Цецилії Журовській. В 1987 р. келих було подаровано музею у польському місті Ясна Гура. Кубок зараз в Оттаві, у спадкоємців Журовських.

На початку ХХ ст. життя родини Журовських перемістилося в маків, у Лісоводи наїжджали лише час від часу.

Парк в Лісоводах мав поверхню в кілька гектарів - і зараз там стоять корпуси аграрного ліцею. Про флігель відомо, що він розташовувався напроти палацу. Зараз сякою-такою старою виглядає одноповерхова споруда ліворуч від колишнього панського двору. Ані липової, ані каштанової алеї навколо палацу я не помітила - а були. Найбільша частина парку тягнулася на південь від будинку - до ставу. До невеличкого острова на ставку вів легкий місток. на острові вирощували квіти.

Палац в Лісоводах
a palace in the village of Lisovody (Lysowody) in Ukraine